MOLLEN

Wat is normaal? En wie bepaalt dat? Van 16 mei tot en met 10 juni 2018  speelde de locatietheatervoorstelling MOLLEN station Amsterdam Sloterdijk die gaat over de sociale norm. Omringd door nietsvermoedende reizigers  – wie zijn dat? – spelen, zingen en bewegen de acteurs; soms lijken ze normale voorbijgangers, maar soms ook niet. WAT WE DOEN maakt van het station een theater en neemt je mee in een mengelmoes van onvoorspelbaarheid en geregisseerde precisie.

Meer informatie

Pjotr is het zat dat er thuis nooit genoeg is en loopt weg van huis. Bij gebrek aan geld blijft hij steken op het station. Hier ontmoet hij mensen die net als hijzelf buiten de groep ‘normaal’ vallen. Sommige ongewenst, andere uit vrije wil. Met hen probeert Pjotr ‘normaal’ opnieuw uit te vinden.

WAT WE DOEN maakt van het station een theater. Vanaf de tribune boven de ingang van het station vormen de voorbijgaande reizigers nietsvermoedende figuranten. De acteurs bewegen zich onopvallend – of juist niet – tussen tussen hen door. Soms lijkt het alsof ze er thuishoren. Alsof die muzikant daar altijd zit te spelen. Maar soms springen ze ineens uit de massa en maken ze het station tot hun speelveld.

MOLLEN zal iedere voorstelling anders zijn. We weten nooit wie er die dag op het station is en wat de reacties van de toevallige voorbijgangers op de acteurs zijn. Elke voorstelling is een samenspel tussen de reizigers, acteurs en de locatie.

Wat is eigenlijk normaal?
MOLLEN gaat over de druk die de eisen van de samenleving voor een ‘normaal’ leven met zich meebrengt. We moeten werken, geld verdienen en succesvol zijn. WAT WE DOEN vraagt zich af wat er gebeurt als je die normen niet accepteert. Deze voorstelling laat je met andere ogen naar de omgeving en de mensen kijken en afvragen: wie – en wat – is nu eigenlijk normaal?

Ervaar het & praat mee
Laat je ontroeren, verrassen en meeslepen door de acteurs, kom lachen om de onverwachte gebeurtenissen, en praat mee over de onderwerpen.

Meer Normaal
Het onderwerp ‘normaal’ nodigt uit voor discussie. Daarom doen we onderzoek in samenwerking met de faculteit sociologie van de Universiteit van Amsterdam en organiseert WAT WE DOEN in aanloop naar de voorstelling MOLLEN het randprogramma Serious Comedy: drie avonden waarop wetenschappers en comedians met elkaar en het publiek een maatschappelijk thema te lijf gaan. De eerstvolgende editie – Kan je het Zien?! – is op 27 mei om 17.00 uur met wetenschapper Mark Mieras en comedian Dolf Jansen. Kijk hier voor meer info. Ook kun je nu luisteren naar de NORMAALpodcast, over het ‘normaal’ in het onderwijs. Zie de link onderaan bij ‘Onderzoek’. En je kan altijd meediscussiëren via sociale media. Abonneer je op de nieuwsbrief en like ons op Facebook voor meer over NORMAAL.

Arrangementen
Een hapje eten voorafgaand aan de voorstelling of een stadswandeling om de omgeving van Sloterdijk te verkennen, dat kan. Op woensdag en zaterdag kun je bij BRET lekker normaal eten en genieten van BURGERLIJK menu en zondag 3 en 10 juni kun je voorafgaand aan de voorstelling mee op een wandeltour van een uur. Kaarten voor beide arrangementen bestel je bij je voorstellingskaarten.

Credits

Spel
Jonata Taal, Dennis Rudge, Laurien van Rijswijk, Marcel Roelfsema & Janfie van Strien

Tekst & regie
Floris van Delft

Conceptontwikkeling
Floris van Delft & Wieke ten Cate

Muziek
Janfie van Strien

Kostuumontwerp
Sara Hakkenberg & Veerle Van Rossom

Technische productie
Remko van den Ende

Geluid
Hendrik de Winter

Techniek
Duncan Kuipéri

Productieleiding
Anne Marleen de Jong & Yvonne Guis

Coördinatie randprogrammering
Annette de Ruiter

Marketing en publiciteit
Hiskia Linnenkamp & Hilde van den Dobbelsteen

MOLLEN is mogelijk gemaakt met financiële steun van:
Amsterdams Fonds voor de Kunst
Fonds Podiumkunsten
VSB Fonds
Fonds 21
BNG Cultuurfonds
Prins Bernhard Cultuur Fonds
BankGiro Loterij Fonds

Met dank aan:
Stageco
Diaconie
Amsterdam ID Aparthotel
NS
ProRail

MOLLEN is een productie van WAT WE DOEN in samenwerking met de Meervaart

In de pers

  • “Die momenten, op het grensvlak tussen fictie en werkelijkheid, geven de performance diepte.”

  • NRC (bekijk recensie)

  • “Ze spelen goed, de zang van Van Rijswijk is top en de muziek van Van Strien is prachtig.”

  • Scènes (bekijk recensie)

  • “Het getuigt van lef dat regisseur en schrijver Floris van Delft toeval een grote rol durft te geven in Mollen. ”

  • Theaterkrant (bekijk recensie)

  • “Luister naar interview Floris in de rubriek Open Kaart”

  • Nooit Meer Slapen (bekijk recensie)

Onderzoek

In ons onderzoek voor MOLLEN komen we vaak veel meer interessante, grappige en mooie dingen tegen dan we kwijt kunnen in wat we maken. Daarom zetten we een selectie van de meest bijzondere vondsten hier. Als je zelf iets wil toevoegen laat het ons weten via info@watwedoen.nl.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.