MEEKIJKEN MET

Terug naar overzicht

24 mei 2018

“Je bent het bijproduct van de onbezorgdheid van gewone burgers”

In de voorstelling MOLLEN wil WAT WE DOEN het hebben over hoe het is om niet “normaal” te zijn. Val je buiten de kaders van wat sociaal geaccepteerd wordt als normaal, omdat je bijvoorbeeld minder geld hebt, uit een ander land bent gevlucht of psychische problemen hebt, dan stuit je snel op allerlei obstakels, waar normale mensen vaak geen weet van hebben. In MOLLEN maakt WAT WE DOEN deze mensen zichtbaar door een paar van hun verhalen te vertellen en het perspectief van het publiek te kantelen.


Het eerste bezoek aan de Diaconie met het hele team van MOLLEN

Tijdens onze research voor MOLLEN kwam Anne Marleen van WWD de Diaconie op het spoor. De Protestantse Diaconie Amsterdam zet zich al eeuwenlang in voor dak- en thuislozen, vluchtelingen, mensen die eenzaam zijn of in armoede leven. We gingen langs en troffen zeer geïnspireerde mensen aan die daar met veel empathie en kunde de weg door de samenleving iets makkelijker begaanbaar maken. Er bleek veel verwantschap tussen onze beide organisaties te bestaan en zo was een samenwerking makkelijk vorm te geven.

Voor de publieksbegeleiding en figuranten heeft WAT WE DOEN vrijwilligers geworven onder de clientèle van een paar organisaties die opereren onder de vlag van de Diaconie; het Wereldhuis, de Sociale Kruidenier en het Stadspastoraat. Najib is een voormalig stadswacht die ontslagen werd omdat hij te vaak een kletspraatje maakte met mensen op straat. Ron werkt een paar dagen per week in een kaarsenmakerij voor €8 per dag en staat bij ons in een Superman pak de toegangsbandjes uit te delen. Net als Hannie, Peter en Marcel is hij ook onderdeel van de Straatklinkers, een koor bestaande uit dak- en thuislozen. Mohammed komt uit Libië en is hier pas 4 maanden. Hij vindt de taal heel moeilijk. Hij vindt het fijn dat we vanwege de Ramadan rekening met hem kunnen houden in zijn schema. Allemaal lopen ze in hun eigen stijl op precies het goede moment het speelveld over met een gieter, een groot stuk karton met “WEER WAT LATER” erop, of in gorilla pak.

Naast deze samenwerking vragen wij onze relaties die wij normaliter vrijkaarten aanbieden of ze deze kaart ter beschikking willen stellen van de Diaconie. Hierdoor zijn zij die geen kaartje kunnen betalen toch in de gelegenheid de voorstelling te bezoeken. Dit zijn mensen die in (sociale) armoede zitten en op een of andere manier weer vorm en inhoud willen geven aan hun eigen leven; het zijn mensen die eenzaam zijn, (ex) verslaafden, maar ook mensen met een psychiatrische achtergrond of  schulden. Kortom een weids pallet van verschillende Amsterdammers die erbij horen.

Meer informatie: www.diaconie.org


Vrijwilligers van de Diaconie die als figurant meespelen en helpen bij de kassa van MOLLEN.


Geplaatst door

Deel dit item

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.