MEEKIJKEN MET

Terug naar overzicht

13 jun 2018

Wat is normaal en wie bepaalt dat? Een workshop met leerlingen van het Caland Lyceum.

WAT WE DOEN stelde een klas in Amsterdam Osdorp de vraag 'Wat is normaal en wie bepaalt dat?'

WAT WE DOEN ging samen met de 4 Havo klas van het Caland Lyceum in Amsterdam Osdorp op zoek naar ‘normaal’. Samen met theatermaker en docent Lisa Giezen en fotograaf Tim Hillige startte de zoektocht op school. Zo werden de leerlingen aangezet om na te denken en te discussiëren over onder andere de meest normale beroepen, namen, gerechten, hobby’s en vakantiebestemmingen. Ook hebben ze een zo normaal mogelijke dag uit het leven van een zo normaal mogelijk iemand geprobeerd te omschrijven. Dat viel niet altijd mee. Wat ‘normaal’ is voor de één is niet normaal voor de ander en visa versa. De meningen en ideeën liepen dus nogal uiteen. En wat is eigenlijk het verschil met ‘gewoon’?

Het onderzoek werd vervolgens in de praktijk gebracht met de opdracht om de normale mens in beeld te brengen. Na een korte fotografie workshop zijn de leerlingen op zoek gegaan naar ‘normale mensen’ rondom het Osdorpplein. Niet iedereen die als ‘normaal’ werd aangemerkt wilde graag op de foto. Toch is het de leerlingen gelukt om een verzameling samen te stellen. Zo poseerde Ingrid voor de leerlingen omdat zij volgens hen ‘niet te opvallende kenmerken’ bezat. En Tineke wilde ook wel op de foto, zij vindt zichzelf normaal omdat ze goed fatsoen heeft. En Jesse, die zichzelf normaal vindt omdat hij hier in Nederland geboren is.

We vonden geen klinkklaar antwoord op de vraag wie of wat normaal is, en dat is maar goed ook. Het gaat om de vraag, de discussie en de zoektocht.

Bekijk hieronder de portretten die de leerlingen maakte en waarom zij hen uitkozen om op de foto te zetten.

INGRID ging op de foto vanwege haar normale kleding en omdat ze geen opvallende kenmerken heeft.

 

TINEKE vanwege haar uitstraling, vindt zichzelf heel normaal vanwege haar fatsoen en normen.

 

REMCO omdat hij heel gewoon met iemand hier aan het praten was, heel beleefd.

 

MR en MVR LEIJEGANG, omdat ze er zo aardig uit zien.

 

JESSE vindt zichzelf normaal omdat hij hier geboren is en zijn ouders ook.

 

EEN NORMALE MENEER op een normale werkplek in het winkelcentrum op Osdorpplein.

 

 EEN NORMALE FIETSER omdat hij gewoon doet.

Fotograaf Tim Hillige ging mee op pad met de leerlingen en maakte een beeldverslag van de dag.


Geplaatst door

Deel dit item

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.