In Afri

WAT WE DOEN werkt al bijna twee jaar vanuit verzamelgebouw ’t Klooster, een Huis van de Wijk aan het Afrikaanderplein. Het is een gebied dat enorm in beweging en de reacties daarop zijn, zoals bij elke verandering, heel gemengd.  Voor ons is het thema ‘verandering’ een prachtige bril om de komende tijd nog beter naar onze omgeving te kijken. De komende maanden gaan we samen met bewoners de veranderingen in de wijk in kaart brengen door met hen te wandelen. Welke plekken moeten blijven? Of waar moet de wijk juist afscheid van nemen? De resultaten delen we op deze site en uiteindelijk in een audiotour. Luister hier alvast naar fragmenten uit de verhalen van onze wijkgidsen Anna-Maria Carbonaro, Abdeljabar Marbah, Paul van der Lee en Edwin Dobber.

Meer informatie

Gentrificatie, nieuwbouw, verlies van sociale cohesie, behoefte aan nieuwe burgerinitiatieven. De Afrikaanderwijk, en Rotterdam Zuid, is enorm in beweging en de reacties daarop zijn, zoals bij elke verandering, heel gemengd. Want verandering is soms nodig, vaak niet tegen te houden en meestal lastig, omdat het betekent dat er afscheid moet worden genomen van vertrouwde mensen en dingen en er onbekende mensen en dingen welkom geheten moeten worden. Ook WAT WE DOEN maakt deel uit van die verandering die aan de gang is. We beseffen ook dat we, omdat we met nieuwe ogen kunnen kijken, we iets toe kunnen voegen aan het begrijpen van wat er nu gaande is.

De komende maanden maken wij daarom een geheel eigen kaart van het gebied waarop we de veranderingen in kaart brengen. Dat doen we door te wandelen met bewoners en hun verhalen te horen over wat die verandering voor hun betekent en welke plekken daar symbool voor staan. Het wordt een kaart met plekken waar persoonlijke geschiedenis ligt, vertrouwdheid, maar ook met plekken die storen, boos maken.

Alle verhalen en daarmee perspectieven zullen we  de komende tijd hier en op andere media delen. Luister hier alvast naar fragmenten uit de verhalen van onze wijkgidsen Anna-Maria Carbonaro, Abdeljabar Marbah, Paul van der Lee en Edwin Dobber.

Credits

Redactie: Rachid Benhammou, Joep Grooteman, Floris van Delft, Anne Marleen de Jong
Editor: Gabriel Melching
Fotografie: Mohammad Alzoabi

Onderzoek

Lees hier al onze artikelen in de serie ‘In Afri’.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.