Een zorg voor later

Wie zorgt er voor jouw ouders?

Iedereen wil het beste voor zijn of haar ouders. Je wilt er zijn zoals zij er voor jou waren, maar tegelijkertijd wil je niet opgezadeld worden met een full time zorgtaak. In Nederland hebben we een zorgsysteem dat hier rekening mee houdt. Maar dit systeem werkt lang niet altijd. En lang niet voor iedereen.

Meer informatie

Een zorg voor later bestaat uit twee ontroerende en prikkelende verhalen over zorgen voor je ouders en ouderen in onze snel veranderende samenleving. De monoloog Yemma (naar het bekroonde boek van Mohammed Benzakour) schetst een poëtisch beeld van een zoon van een Marokkaanse moeder. Na een herseninfarct van zijn ‘yemma’, is hij ineens de verzorger geworden en raakt verloren in het doolhof van Nederlandse ziekenhuizen, therapeuten en zorginstellingen die niet berekend zijn op patiënten zoals zij. In het hoopvolle Mag ik je zoon noemen volgt documentairemaker Abdelkarim El-Fassi de 97-jarige mevrouw Mes en sociaal ondernemer Salim. Zij is een oer-Hollandse, levenslustige bejaarde die geen familie meer heeft en hij een eigenzinnige restauranthouder die het zorgsysteem probeert te veranderen door het zelf te doen. Ze bouwen een bijzondere vriendschap op. Zij laat hem dichterbij komen dan veel andere mensen in haar leven. Andersom wordt mevrouw Mes een soort moeder voor Salim.

De makers
De producenten WAT WE DOEN en Zouka geloven beide dat verhalen vertellen op verschillende manieren het publiek uitdaagt om hun eigen perspectief even los te laten. Daarom combineren ze de kracht van theater en documentaire. Theaterregisseur Floris van Delft (Hoe ik talent voor het leven kreeg, JA en DAD) en documentairemaker Abdelkarim El-Fassi (Mijn vader de Expat en Toen Ma naar Mars vertrok) maken samen deze ontroerende en prikkelende avond die veel mensen aan zal spreken. Want iedereen heeft ouders.

LET OP: vanwege corona is onderstaande speellijst nog onder constructie.

Credits

Yemma (voorstelling)
naar het boek van:
Mohammed Benzakour
regie & tekstbewerking: Floris van Delft
spel: Yahya Gaier
scenografie: Robin Vogel
lichtontwerp: Jantje Geldof
technisch producent: Remko van den Ende
met financiële ondersteuning van: Gemeente Rotterdam, Fonds Podiumkunsten

Mag ik je zoon noemen (documentaire)
regie
: Abdelkarim El-Fassi / Zouka
Co-productie: BNNVARA, Tangerine Tree
Uitvoerend producent: Asma El-Fassi
met financiële ondersteuning van: CoBo Fonds, Fonds ZOZ

Campagnebeeld: Willem de Kam
productie: WAT WE DOEN & Zouka

Onderzoek

Referenties

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.