
Foto: Sanne Donders
Een gedachte die ik kreeg ging over het maken van The City She Loves Me, waarin het ook gaat over de vraag ‘hoe praten we met elkaar’. In december waren we in de repetities steeds op zoek naar hoe uitvergroot de personages moesten zijn. Als ik zie hoe ‘grotesk’ er nu wordt gepraat (en gehandeld) dan vraag ik me af of we niet nog groter hadden moeten gaan. De schaamteloze manier waarop er nu met de waarheid, met beeldvorming en hokjesdenken wordt omgegaan is bijna niet te vatten.
Ik ben ‘blij’ dat The City She Loves Me nog een tijd op tournee is (25 april de dernière in de Goudse Schouwburg). En ik vind het bijzonder om te zien dat de voorstelling bij allerlei groepen iets in beweging zet. We kregen afgelopen week een podcast toegestuurd van jongeren uit Dordrecht die zich helemaal herkenden in de dynamiek tussen jong en oud op het podium. Maar we hadden ook een nagesprek in Drachten waarin juist ouderen graag wilden praten. En we speelden in Theater Zuidplein voor 130 leerlingen van vakcollege de Hef, die weer een eigen expositie met werken geïnspireerd op de voorstelling hadden gemaakt. Als je de voorstelling nog niet gezien hebt, kom vooral nog kijken. Ik ben benieuwd wat je vindt. De speellijst vind je hier.

Foto: OPEN Rotterdam
Ondertussen zijn we met OPEN Rotterdam een driedelige portrettenreeks Beste Rotterdam aan het filmen. In iedere aflevering gaat een jongere met een schrijver in gesprek over waar zij of hij in de stad tegenaan loopt. De schrijver schrijft vervolgens een afscheidsbrief aan de stad voor de jongere en samen bieden ze die aan aan een persoon of een plek. Afgelopen weken hebben we mooie gesprekken opgenomen met Soraya en Tao die in gesprek gingen met Kenny Gomes en Yasslines. Vier april komt het eerste videoportret op OPEN Rotterdam. En 5 april organiseren we samen met OPEN Rotterdam ook een talkshow na de voorstelling bij Theater Rotterdam. In die talkshow gaan we nog dieper in op de verhalen van de jongeren en krijg je een sneak preview van de volgelde portretten. Koop hier je kaartje voor de voorstelling in Theater Rotterdam. Meld je hier aan voor de talkshow.
In het kader van ‘hoe praten we met elkaar’ hebben we maandag ook een nieuwe aflevering van Tussen kunst en misdaad opgenomen. Een bijzondere editie, want deze keer zat de redactie aan tafel. De vaste presentatoren Sheralynn en Julius aangevuld met Job van het RIEC Amsterdam-Amstelland en mijzelf. We hadden allemaal een fragment uit een van de vorige afleveringen geselecteerd en een vraag over het werken op de grens van kunst en maatschappij. Deze aflevering komt op 26 maart online.
Het is belangrijk om in gesprek te blijven met mensen die misschien een heel ander perspectief hebben, vind ik. En dus al helemaal in deze tijd. Daarom ben ik blij dat we in november Angry Young Men gaan spelen in de gemeente Smallingerland. Daar gaan we twee weken spelen voor een mix van o.a. scholieren, ambtenaren, politieagenten en jongerenwerkers. Juist om mensen te ontmoeten die met andere ogen kijken naar een dilemma. Met een aantal andere plekken zijn we ook nog bezig om dat soort groepen bij elkaar te brengen in de tweede helft van november of begin december. Dus mocht je nog zelf op zoek zijn naar een gesprek rondom jongeren, criminaliteit en verantwoordelijkheid, laat het ons weten.
Ik hoop je ergens te spreken.
Hartelijk,
Floris

Foto: Sanne Donders