Podcastserie Tussen Kunst en Misdaad

In de nieuwe zesdelige podcastserie Tussen Kunst en Misdaad gaan misdaadbestrijders in gesprek met kunstenaars en makers over hoe een voorstelling, film of kunstwerk mee kan helpen een brug te slaan tussen de burger en de overheid. Hoe kan cultuur een dialoog faciliteren en het wederzijds vertrouwen vergroten?

Meer informatie

Hoewel de misdaadcijfers dalen, staat de samenleving anno 2024 voor diverse uitdagingen als het gaat om de bestrijding van de verschillende vormen van criminaliteit. De meeste beleidsmakers leven niet in de wereld waar ze beleid voor maken of handhaven. Culturele uitingen kunnen helpen om deze wereld te openen en inzicht te geven in culturele patronen, psyche en institutioneel ingeslepen patronen, zoals discriminatie en racisme.

In elke aflevering van Tussen Kunst en Misdaad staat een kunstwerk centraal. Makers van Nederlandse films, series, voorstellingen en kunstwerken gaan in gesprek met een counterpart uit een overheidsorgaan dat invloed heeft op het thema dat het werk verbeeldt.

Tussen Kunst en Misdaad wordt gepresenteerd door theatermaker Sheralynn Adriaansz en filmmaker Julius Ponten. Te gast zijn, onder anderen, Femke Halsema (burgemeester Amsterdam), Joost van Onna (onderzoeker en adviseur OM), Ashar Medina (schrijver en creative producer van Mocro Maffia), René de Beukelaer (hoofdofficier van justitie Amsterdam), Floris van Delft (regisseur en schrijver van de voorstelling Angry Young Men) en Mattias Schut (regisseur van de documentaire De Zaak Schaap).

Vanaf 31 januari 2024 kun je de podcast beluisteren via alle bekende podcastkanalen of bekijken op YouTube. Om de paar weken verschijnen één voor één de overige vijf afleveringen. Abonneer je nu en/of houd deze pagina in de gaten voor updates!

 

Aflevering 1

In de eerste aflevering gaan hoofdofficier van justitie Amsterdam René de Beukelaer en scenarioschrijver en creative producer van de dramaserie Mocro Maffia Ashar Medina in gesprek over het fictionaliseren van de werkelijkheid in de kunsten en het effect ervan. Welke rol kan een serie als Mocro Maffia spelen in de wereld van justitie en als brugfunctie dienen voor een maatschappelijke dialoog?

 

Aflevering 2

In de tweede aflevering duiken we in het uitzonderlijke verhaal van de grootste fraudezaak van Nederland: De zaak Schaap. Mattias Schut, regisseur en producent van de documentaireserie De zaak Schaap: fraude bij de landsadvocaat en Joost van Onna, criminoloog en adviseur bij het Functioneel Parket (Openbaar Ministerie) bespreken fraude op het hoogste niveau. Wat kan er zich hebben afgespeeld in de psyche van Frank Oranje, de notaris van het Rijk die jarenlang fraude pleegde en bekend stond als ‘Mr. Integrity’? En hoe voorkom je dat je als overheid het slachtoffer wordt van een externe leverancier?

 

Credits

Redactie: Julius Ponten, Sheralynn Adriaansz, Floris van Delft, Insha Klinkenberg, Job van Beekhoven
Presentatie: Sheralynn Adriaansz en Julius Ponten
Productie: Insha Klinkenberg
Muziek: Jacob van de Water
Opname en edit: Trenchcoat Film
Vormgeving: Undog
Audio en videofragmenten Mocro Maffia – de serie: Videoland
Audio en videofragmenten ‘De zaak Schaap: fraude bij de landsadvocaat’: CCCP
Marketing en communicatie: Špela Semion, Marisa Santos Da Cruz en Sanne van Meeteren
Zakelijk leiding: Aziza Sbiti

Tussen Kunst en Misdaad wordt mogelijk gemaakt door RIEC Amsterdam-Amstelland

De makers van de podcast – WAT WE DOEN, RIEC Amsterdam-Amstelland, POMPSTATION en Sheralynn Adriaansz – geloven in de impact van kunst en cultuur op de complexe uitdagingen van onze samenleving.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.