Podcastserie Tussen Kunst en Misdaad

In de nieuwe zesdelige podcastserie Tussen Kunst en Misdaad gaan misdaadbestrijders in gesprek met kunstenaars en makers over hoe een voorstelling, film of kunstwerk mee kan helpen een brug te slaan tussen de burger en de overheid. Hoe kan cultuur een dialoog faciliteren en het wederzijds vertrouwen vergroten?

Bekijk agenda

Meer informatie

Hoewel de misdaadcijfers dalen, staat de samenleving anno 2024 voor diverse uitdagingen als het gaat om de bestrijding van de verschillende vormen van criminaliteit. De meeste beleidsmakers leven niet in de wereld waar ze beleid voor maken of handhaven. Culturele uitingen kunnen helpen om deze wereld te openen en inzicht te geven in culturele patronen, psyche en institutioneel ingeslepen patronen, zoals discriminatie en racisme.

In elke aflevering van Tussen Kunst en Misdaad staat een kunstwerk centraal. Makers van Nederlandse films, series, voorstellingen en kunstwerken gaan in gesprek met een counterpart uit een overheidsorgaan dat invloed heeft op het thema dat het werk verbeeldt.

Je kunt de podcast beluisteren via alle bekende podcastkanalen, zoals iTunes of Spotify, of bekijken op YouTube (kijk ook onderaan deze pagina voor links naar de afleveringen). Abonneer je nu en/of houd deze pagina in de gaten voor updates!

Tussen Kunst en Misdaad wordt gepresenteerd door theatermaker Sheralynn Adriaansz en filmmaker Julius Ponten. Te gast zijn, onder anderen, Femke Halsema (burgemeester Amsterdam), Joost van Onna (onderzoeker en adviseur OM), Ashar Medina (schrijver en creative producer van Mocro Maffia), René de Beukelaer (hoofdofficier van justitie Amsterdam), Floris van Delft (regisseur en schrijver van de voorstelling Angry Young Men) en Mattias Schut (regisseur van de documentaire De Zaak Schaap).

 

Aflevering 1

In de eerste aflevering gaan hoofdofficier van justitie Amsterdam René de Beukelaer en scenarioschrijver en creative producer van de dramaserie Mocro Maffia Ashar Medina in gesprek over het fictionaliseren van de werkelijkheid in de kunsten en het effect ervan. Welke rol kan een serie als Mocro Maffia spelen in de wereld van justitie en als brugfunctie dienen voor een maatschappelijke dialoog?

 

Aflevering 2

In de tweede aflevering duiken we in het uitzonderlijke verhaal van de grootste fraudezaak van Nederland: De zaak Schaap. Mattias Schut, regisseur en producent van de documentaireserie De zaak Schaap: fraude bij de landsadvocaat en Joost van Onna, criminoloog en adviseur bij het Functioneel Parket (Openbaar Ministerie) bespreken fraude op het hoogste niveau. Wat kan er zich hebben afgespeeld in de psyche van Frank Oranje, de notaris van het Rijk die jarenlang fraude pleegde en bekend stond als ‘Mr. Integrity’? En hoe voorkom je dat je als overheid het slachtoffer wordt van een externe leverancier?

Aflevering 3

In de derde aflevering van Tussen Kunst en Misdaad neemt storyteller en mede-maker van de theatervoorstelling My name before Naomi je mee in haar persoonlijke verhaal over hoe zij als slachtoffer van mensenhandel terecht kwam in Nederland. Met Alex Ransdorp die 12 jaar werkzaam was als Tactisch Rechercheur Mensenhandel, bespreekt zij de complexiteit van mensenhandel in Nederland, slachtofferhulp en de ambtelijke procedures waar slachtoffers mee te maken kunnen krijgen.

Wat was de helende werking van het maken van de voorstelling voor Naomi? Heeft het bijgedragen aan het verkrijgen van een verblijfsvergunning? En wat voor een effect had het zien van de voorstelling op Alex en op zijn werk in de aanpak van mensenhandel?

Wil je meer informatie over de voorstelling, klik dan hier.

En wil je de voorstelling zien? Dat kan! Bekijk de registratie van de voorstelling via deze link. Deze videoregistratie wordt beschikbaar gesteld door THEATER DEGASTEN.

 

Aflevering 4

In deze aflevering van Tussen Kunst en Misdaad gaan Will Falize, maker van de documentaireserie Mijn vader de Hasjkoning en Jamale Boukhetamme, coach en ontwikkelaar bij Incluzio Sociale Basis Venlo, in gesprek over de documentaire.

Will Falize groeide op als zoon van de beruchte Venlose hasjhandelaar Jan ‘de Pinda’ Falize die in de jaren 80 en 90 furore maakte en jarenlang ongrijpbaar was voor de politie. Will was de troonopvolger en neemt je mee in de wereld van hasjhandel, rijkdom en geweld en laat hij zien wat het opgroeien in deze wereld voor impact heeft gehad op zijn leven en zijn familie.

Will en Jamale bespreken de impact van rolmodellen en hoe het delen van een persoonlijk verhaal kan worden ingezet om een positief effect te hebben op kwetsbare groepen jongeren en de keuzes die zij maken. Wat betekent het om je los te maken van het criminele milieu waarin je opgroeit?

 

Aflevering 5

 

In deze aflevering van Tussen Kunst en Misdaad gaat documentairemaakster Nirit Peled in gesprek met Jan Dirk de Jong, lector Aanpak Jeugdcriminaliteit bij de Hogeschool Leiden.

Nirit maakte de documentaire Moeders (bekijk het via deze link) die gaat over de ervaringen van vier moeders met zonen in de Amsterdamse aanpak Top400. Ze koos een bijzondere vorm: ze nam de interviews met de moeders op en liet ze later door actrices lip sync naspreken. Jan Dirk is socioloog en criminoloog en doet onderzoek naar groepsdynamiek en (jeugd)criminaliteit, straatcultuur en de effecten van sociale achterstand (o.a. door armoede, migratie en gebrek aan inclusie). Nirit en Jan Dirk zoomen in op de complexiteit van integrale samenwerking, wat er anders of beter kan, en de impact hiervan op het gezinsleven.

In 2015 startte de aanpak Top400 (sinds november 2023: Veilig Alternatief) gericht op jongeren over wie zorgen bestaan dat zij zonder ingrijpen afglijden in de criminaliteit. Integrale samenwerking tussen de netwerkpartners uit de werelden van veiligheid, zorg en het sociaal domein klinkt hierbij logisch, maar is in de praktijk niet vanzelfsprekend. In de aanpak wordt integrale en persoonsgerichte regie geboden aan jongeren van 12 tot en met 23 jaar die al meermaals door de politie zijn aangehouden als verdachte van een misdrijf, en bij wie bovendien meerdere zorgelijke signalen zichtbaar zijn. Bij de regie is oog voor perspectiefverbetering, voor het gezin en diens leefomgeving.

 

Aflevering 6

In deze aflevering van Tussen Kunst en Misdaad gaat Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam in gesprek met Floris van Delft, artistiek directeur van theatergezelschap WAT WE DOEN. 

Floris van Delft maakte samen met hiphop artiest Winne de voorstelling Angry Young Men, vlijmscherp theater met hiphop over leven aan de ‘onderkant’ van de samenleving. Angry Young Men gaat over de veiligheid van de samenleving versus de moeite die de samenleving moet doen om jongeren in veiligheid te laten opgroeien. 

In 2022 hielp burgemeester Halsema de voorstelling naar Amsterdam te halen. Burgemeester Halsema en van Delft gaan dieper in op de verbindende werking van de voorstelling voor zowel de makers, de betrokken jongeren, als het gevarieerde publiek. Welke oplossingen zijn er te vinden in de wereld van kunst en cultuur voor de maatschappelijke vraagstukken en grote dilemma’s van deze tijd? En hoe zorg je als overheid voor een gezonde inbedding van sociaal geëngageerde projecten?

Credits

Redactie: Julius Ponten, Sheralynn Adriaansz, Floris van Delft, Insha Klinkenberg, Job van Beekhoven
Presentatie: Sheralynn Adriaansz en Julius Ponten
Productie: Insha Klinkenberg
Muziek: Jacob van de Water
Opname en edit: Trenchcoat Film
Vormgeving: Undog
Audio en videofragmenten Mocro Maffia – de serie: Videoland
Audio en videofragmenten ‘De zaak Schaap: fraude bij de landsadvocaat’: CCCP
Audio en videofragmenten My name before Naomi: THEATER DEGASTEN
Videoregistratie My name before Naomi: Saskia Habermann en Sergio Gridelli
Foto’s My name before Naomi: Jean van Lingen
Audio en videofragmenten Mijn vader de hasjkoning: Videoland
Marketing en communicatie: Špela Semion, Marisa Santos Da Cruz en Sanne van Meeteren
Zakelijk leiding: Aziza Sbiti

Tussen Kunst en Misdaad wordt mogelijk gemaakt door RIEC Amsterdam-Amstelland.

De makers van de podcast – WAT WE DOEN, RIEC Amsterdam-Amstelland, POMPSTATION en Sheralynn Adriaansz – geloven in de impact van kunst en cultuur op de complexe uitdagingen van onze samenleving.

Agenda

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.