Foto: Wannes Cré
Bij de première speelden de acteurs en Haytham op de u’d een heel goede voorstelling en leidden de jongeren Sunaida en Selenay een prachtig nagesprek (met dank aan de workshops van stichting In Dialoog), waaraan zelfs transcultureel psychiater Glenn Helberg meedeed. Na de voorstelling gonsde de foyer van de mooie gesprekken over families en zwijgen. En wat ik bijzonder vind is dat mensen lang bezig blijven met het onderwerp, want ik kreeg afgelopen week nog elke dag berichten van mensen erover, zelfs van onbekenden. En dat heb ik bij zeker niet bij elke voorstelling. Dit was bijvoorbeeld een van de reacties:
“Dankjewel voor je ontroerende, eerlijke voorstelling. Voor mij zo herkenbaar, als kind uit een stille familie. Om andere redenen weliswaar maar ik geloof dat dat op veel vlakken niet uitmaakt. Bleek dus.”
Foto: Wannes Cré
Nu is de voorstelling op tournee tot en met 3 mei. We spelen op allerlei plekken en hopelijk ben je in de gelegenheid om een keer te komen kijken. Dan hoor ik graag wat je ervan vond. En mocht je het al gezien hebben en je had een mooie avond, dan wil je misschien anderen erover vertellen. We hebben de mond op mond reclame nodig op dit moment.
Als je zin hebt om ondertussen wat meer te horen over de voorstelling, luister dan vooral het mooie gesprek dat Imanuelle Grives had bij Kunststof. Of het item met Simon bij Opium. Sowieso is het te gek dat de acteurs zo betrokken zijn, ook in al deze gesprekken. En ik zat vorige week een uur met Femke van der Laan bij Nooit meer slapen.
Met de première achter de rug is er ook weer tijd en energie om aan andere dingen te geven. Een van die dingen is de podcast Tussen kunst en misdaad waar we de afgelopen maanden heel hard aan gewerkt hebben. Samen met het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Amsterdam-Amstelland, Julius Ponten en Sheralynn Adriaanz hebben we tot nu toe drie van de zes afleveringen gemaakt. In elke aflevering zitten een kunstenaar en een misdaadbestrijder bij Sheralynn en Julius aan tafel om het te hebben over een kunstwerk en de waarde van dat werk voor de praktijk van de misdaadbestrijder.
Tot nu toe zaten onder andere Ashar Medina, creative producer van Mocro Maffia, René de Beukelaar, hoofdofficier van Justitie van Amsterdam, documentairemaker Mattias Schut en criminoloog Joost Onna aan tafel. Het leveren bijzondere ontmoetingen op tussen die verschillende werelden en mooie gesprekken. Luister vooral naar de afleveringen en ook hierover hoor ik graag wat je vindt.
Over een paar weken staat er nu een aflevering met burgemeester Femke Halsema en mij over Angry Young Men gepland. Hopelijk gebeurt er niets dat het schema van de burgemeester door de war gooit, want ik kijk daar erg naar uit. En zodra die aflevering online is, laat ik dat natuurlijk weten.
Heb goede lentedagen en hopelijk tot bij de voorstelling!
Hartelijk,
Floris
PS Documentairemaker Ester Gould (bekend van Schuldig en Klassen) is gevraagd door het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam een avond over hoe in de researchfase verhalen worden gekozen en vertaald naar documentair werk te organiseren. Ze nodigde me uit om met haar daarover in gesprek te gaan n.a.v. Klassen en Angry Young Men. Het wordt een avond met fragmenten en een gesprek. Als je zin hebt om te komen luisteren en meepraten kijk dan hier.