Mensen Zoals Jij

Mensen zoals jij is een persoonlijk familie epos over een familie die zwijgt. Drie generaties kunnen of willen niet praten over belangrijke gevoelens en gedachten. Het zwijgen wordt van generatie op generatie doorgegeven. Aan de eettafel praten ze met elkaar over van alles, maar niet over alles. Wat betekenen gesprekken als ziekte, verlangen en angst, niet op tafel mogen of kunnen komen?

Bekijk agenda

Meer informatie

Mensen zoals jij

Een jong stel zit in stilte aan tafel. Ze hebben net gehoord dat ze een kind gaan krijgen, maar de man kan geen woord meer uitbrengen. “Waarom zeg je niets?”, vraagt zijn vriendin, “Wil je het niet?”. Hij probeert te praten, maar kan alleen maar zwijgen. En als die oorverdovende stilte niet even, maar dagen duurt, raakt zij in paniek. Welk vreselijk geheim draagt hij met zich mee? Om uit te vinden waar dat zwijgen vandaan komt, moet hij terug zijn familiegeschiedenis in.

Floris van Delft, maker van Schijn (Fahd Larhzaoui) en JA (Nasrdin Dchar), vervlecht in deze voorstelling zijn eigen oer-Hollandse familiegeschiedenis met de ervaringen van mensen die hun wortels duizenden kilometers hier vandaan hebben en van wie de familieverhalen toch sprekend lijken op die van zijn eigen familie. Met deze persoonlijke voorstelling stelt hij de vraag: zijn taboes een universeel gegeven? En hoe open zijn we werkelijk in Nederland?

Match My Story

Rondom Mensen zoals jij ontwikkelen we een verdiepingsprogramma over de onderwerpen uit de voorstelling, genaamd #MatchMyStory. In deze tijd van toenemende nadruk op verschillen willen wij juist zoeken naar wat ons verbindt en hoe we onze overeenkomsten kunnen gebruiken voor meer openheid en verbinding in onze samenleving.

Direct aansluitend op de voorstelling vindt een kort nagesprek van maximaal 20 min plaats in de zaal. Het nagesprek wordt begeleid door jongeren waarmee we intensief samenwerken en die we samen met stichting In Dialoog hebben opgeleid tot gesprekleiders.

Ook maken we een ‘videoketting’ waarin we de verhalen delen. Ken je dat? Een (familie)verhaal waarover wordt gezwegen, uit angst of ongemak? En dat erover praten toch oplucht? Deel je verhaal met ons en laten we samen de stilte doorbreken! Klik hier voor meer info over hoe je deel kan nemen.

Credits

Tekst en regie: Floris van Delft
Regieassistentie: Jasja Renne
Spel: Imanuelle Grives, Simon Heijmans, Sigrid ten Napel en Juan Zyad
Muziek: Haytham Safia
Decor- en kostuumontwerp: Nicky Nina de Jong
Lichtontwerp: Tim van ’t Hof
Technische productie en stagemanagement: Remko van den Ende
Lichttechniek: Jeroen van der Linden
Geluidstechniek: Duncan Kuiperi
Decorbouw: Hein Drost
Met dank aan: Amir, Ana, Ayoub, Bahouz, Ella, Hanan, Jessy, Margot, Mohanad, Nurettin, Selenay, Sharon, Stefanique, Sunaida, Thierry, Timo, Zoë, Stichting In Dialoog, Theaterdelta Zuid-Holland en Verhalenhuis Belvédère
Productieleiding: Elise de Fooij
Coördinatie verdiepingsprogramma: Rachid Benhammou
Campagnebeeld: Foto: Mark Engelen en Ontwerp: Het Echte Werk
Fotografie: Mo Alzoabi en Wannes Cré
Video: Vuzed
Projectcoördinatie: Judith van Hemert
Marketing en communicatie: Marisa Santos da Cruz en Špela Semion
Zakelijke leiding: Aziza Sbiti
Mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Erasmusstichting, Fonds Podiumkunsten, Fonds 1818, Gemeente Rotterdam, Gravin van Bylandt Stichting, Het Cultuurfonds, Luistergoud Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting K.F. Hein Fonds, Stichting Mr. August Fentener van Vlissingen Fonds, Stichting Mundo Crastino Meliori, Stichting Verzameling van Wijngaarden-Boot, Stichting Zabawas, Van der Mandele Stichting

Agenda

In de pers

 • “Floris van Delft en Imanuelle Grives in Tijd voor MAX”

 • Omroep MAX (bekijk recensie)

 • “Floris van Delft in Nooit meer slapen”

 • VPRO Nooit meer slapen (bekijk recensie)

 • “Er zijn twee soorten zwijgen: geheimen en niet praten om spanningen tussen mensen uit de weg te gaan, aldus regisseur Floris van Delft. Hij maakte er een voorstelling over waarbij het publiek kan meepraten.”

 • Scènes (bekijk recensie)

 • “Vijf vragen aan Floris van Delft over Mensen zoals jij”

 • Winq Culture (bekijk recensie)

 • “Dat gegeven van taboes en verzwijgen blijkt iets universeels te zijn, en komt in alle culturen voor, van west tot oost. Daarbij komt de menselijke behoefte dat je bij een groep wilt horen. ”

 • Gay News (bekijk recensie)

 • “Het onderstreept de universaliteit van het thema van het verzwijgen van pijn, eenzaamheid en schaamte.”

 • NRC

 • “WAT WE DOEN maakt stuk over familiegeheimen en taboes: ‘Sommige dingen houd ik liever binnen mijn generatie’. ”

 • OPEN Rotterdam (bekijk recensie)

Actueel

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.