Twee groepen
De podcastserie is onderdeel van onze jongeren contextprogramma rondom de theatervoorstelling ‘Angry Young Men’. Deze spannende combinatie van hiphop en theater, gemaakt in samenwerking met de Rotterdamse hiphopartiest Winne, gaat over een onderwerp dat hoog op ieders agenda staat: jongeren die opgroeien aan de onderkant van de samenleving. Over de veiligheid van de samenleving en de moeite die die samenleving moet doen om jongeren in veiligheid te laten opgroeien.
Zoals gezegd, hebben we rondom de voorstelling een jongerenprogramma opgezet. Twee maanden geleden startten we met een enthousiaste groep jongeren, die elke donderdagavond samenkwam in Huis van de Wijk ’t Klooster in de Afrikaanderwijk. De ene groep, de performancegroep, voert voor en na de voorstelling, korte acts op, om het publiek op een leuke, verrassende en soms ongemakkelijke manier te confronteren met het onderwerp. De andere groep, de mediagroep, werkt dus aan een podcastserie, waarin de verdieping wordt gezocht.
Zoeken naar een juiste balans
Het is natuurlijk altijd prachtig om te zien hoe vanuit het niets een project vorm wordt gegeven. Hoe het proces verloopt, de leermomenten of de blunders. Met deze groep jongeren hebben we dat ook mogen ervaren (later meer hierover). Hoe de jongeren in de eerste weken nog een beetje schichtig en voorzichtig aan het project begonnen. Maar ook hoe wijzelf nog een tikkeltje zoekende waren naar de juiste manier van werken. Naar hoe te communiceren met de jongeren én naar de juiste balans tussen plezier en serieus hard werken aan iets van wezenlijks belang. Het mooie van alles is dat de jongeren zelf dat belang inzien en heel bewust zijn van het feit dat ze aan iets bijzonders werken. Dat zie je, voel je en hoor je. Elke donderdagavond weer.
Het resultaat mag er zijn. Zowel de korte acts van de performancegroep, te zien en te beleven rondom de voorstelling, alsook het harde werk van de mediagroep.
De redactieleden
Adem, Mohamed, Maroua, Jonathan en Walid, die, samen met journalist Zoë Pinto E Neto en ikzelf, de redactie vormen binnen de mediagroep, nemen de luisteraars in deze eerste aflevering mee naar het hoe en waarom van deze voorstelling. Dit doen ze in gesprek met Floris van Delft, de regisseur van Angry Young Men én artistiek leider van WAT WE DOEN. Ook spreken ze Jermaine Ferrier, werkzaam als jongerenwerker bij stichting Jongerenwerk Op Zuid. Jermaine vertelt onder andere over hoe hij het onderwerp veiligheid bespreekt met jongeren in Rotterdam Zuid. Oh ja en wist je dat de muziek, die je in de podcast hoort, gemaakt is door Mehdi? Deze muzikale duizendpoot en talent hoort bij de performancegroep maar maakte ook even tijd om in no-time een track te componeren en te spelen. Even tussendoor.
Maar dat is niet alles. De redactieleden zelf willen uiteraard ook het fijne weten van de thematiek en gaan met elkaar én met de jongeren uit de performancegroep in conclaaf. Er wordt antwoord gezocht op de vraag ‘Wat betekent veiligheid voor hen?’ Oftewel; de luisteraar krijgt een inkijkje binnen de wereld van Rotterdamse jongeren, als het gaat om veiligheid, onveiligheid en opgroeien in een grote stad. Dit smaakt naar meer..
Veel luisterplezier en wie weet, tot in het theater!
PS: Volgende week kun je luisteren naar aflevering 2 van de podcastserie. In die aflevering wordt criminoloog Robby Roks, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, aan de tand gevoeld over geweld onder jongeren in Rotterdam en gaan de redactieleden met elkaar in gesprek over de invloeden van buitenaf.