MEEKIJKEN MET

Terug naar overzicht

28 nov 2022

VIERDE AFLEVERING VAN ‘ANGRY YOUNG MEN – DE PODCAST’, OVER HOE HET OPENBAAR MINISTERIE EROVER DENKT

Welkom bij aflevering vier van Angry Young Men - de podcast! In de zesdelige serie lichten de jongeren het onderwerp ‘veiligheid en onveiligheid’ uit, vanuit hun eigen perspectief. Tijdens het Over ’t IJ festival in Amsterdam, gingen Mo en Maroua in conclaaf met Job van Beekhoven, hoofd strategie en beleid bij het Openbaar Ministerie en Rianne de Back, landelijk jeugdofficier van justitie. Met hen ging het gesprek over wat ervoor nodig is om te voorkomen dat jongeren afglijden naar het criminele circuit, over rolmodellen en verbinding én over kansenongelijkheid. Ook wordt hier dieper ingegaan op het fenomeen ‘straffen’.

De tournee is helaas voorbij, maar wat een avontuur was dat! Naast de vrije voorstellingen in het hele land, hebben we ook veel besloten voorstellingen mogen spelen voor organisaties, ambtenaren of scholen. Een van die organisaties was het Openbaar Ministerie, waar we meerdere voorstellingen in verschillende steden voor hebben uitgevoerd en warme contacten mee hebben opgebouwd. Ook in Amsterdam, tijdens het Over ’t IJ festival.

“Aan de andere kant ontneem je iemand de kans om zich te ontwikkelen. Want laten we eerlijk zijn; als iemand gestraft wordt en de gevangenis ingaat, is de kans vrij groot dat ie er niet veel beter uitkomt.”

Job van Beekhoven, hiphopliefhebber én hoofd beleid en strategie bij het OM, vindt dat rolmodellen heel belangrijk zijn voor jongeren. Zelf zoekt hij bijvoorbeeld actief contact met de hiphopscene. Artiesten kunnen justitie helpen, zegt hij. Rap vertelt wat zich in onze buurten afspeelt. “We moeten als overheid zijnde niet alleen aandacht schenken aan negatieve rolmodellen, maar ook aan de positieve rolmodellen voor jongeren. Dus we moeten het niet alleen over die criminele rapper hebben, maar ook aandacht schenken aan die hiphop artiest die een cultuurcentrum in de wijk opent.”

“Ik denk dat een straf alleen helpt, wanneer je er iets aan toevoegt. Dat je een perspectief biedt.”

Rianne de Back is landelijk jeugdofficier van justitie en was ook onder de indruk van de voorstelling. “Ik vraag me af in hoeverre die daders een eerlijke kans hebben gekregen. Ik zie dat ze allebei schuldig zijn maar ook allebei een slachtoffer. En dat maakt het zo complex. Als ze misschien op een andere plek waren geboren of opgegroeid, hadden ze misschien andere mensen ontmoet en niet die keuzes gemaakt.”

Veel luisterplezier! De tournee is dan wel voorbij, maar het project nog niet. Met de jongeren van de mediagroep zijn we nog druk bezig om de laatste twee afleveringen van deze podcast serie af te ronden. Aflevering 5 en 6 zullen in december online komen.

De podcastserie is onderdeel van onze jongeren contextprogramma rondom de theatervoorstelling ‘Angry Young Men’. Deze spannende combinatie van hiphop en theater, gemaakt in samenwerking met de Rotterdamse hiphopartiest Winne, gaat over een onderwerp dat hoog op ieders agenda staat: jongeren die opgroeien aan de onderkant van de samenleving. Over de veiligheid van de samenleving en de moeite die die samenleving moet doen om jongeren in veiligheid te laten opgroeien. Kijk voor meer informatie en voor de speellijst op watwedoen.nl


Geplaatst door

Deel dit item

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.