MEEKIJKEN MET

Terug naar overzicht

11 mei 2022

Rotterdamse jongeren aan zet

“Wat is ervoor nodig om jou een misdaad te laten plegen?” Of: “Wat is de invloed van sociale media of groepsdruk bij geweld onder jongeren?” Deze, en vele andere vragen, worden deze weken veelvuldig aan elkaar gesteld door een enthousiaste groep jongeren. En uiteraard wordt getracht hier antwoorden op te vinden. Middels kleine solo performances, korte filmpjes én een podcastserie. Het heeft allemaal te maken met het jongeren-contextprogramma rondom ons nieuwste theaterproject Angry Young Men. Deze bijzondere voorstelling gaat op 17 juni in Rotterdam in première en toert daarna door het land.

EEN VRESELIJKE GEBEURTENIS

Angry Young Men wordt een theater-en hiphop voorstelling over jongeren die door de straten van Rotterdam worden opgevoed. Over jongeren die opgroeien in een wereld waar ze hun plek niet kunnen vinden. Over jongeren die dromen van geld en aanzien. Jongeren die altijd hun dekking hoog hebben.

Deze voorstelling is weliswaar geïnspireerd op een vreselijke gebeurtenis, toen een aantal jongens een huurmoord pleegden en daarna hele lange celstraffen kregen. Maar het gaat niet alleen over geweld bij steeds jongere daders, want er speelt veel meer. Het gaat over een samenleving, die niet weet om te gaan met bijvoorbeeld jongens (en meisjes) die met een kapmes of vuurwapen rondlopen. Over ouders die soms niet eens weten wat hun kinderen doen of wat ze dwarsliggen. Over de groepsdruk van vrienden of druk vanuit sociale media. Onze regisseur Floris van Delft werkt hiervoor samen met de Rotterdamse rapper Winne.

JONGERENPROGRAMMA   

Naast de theatervoorstelling, werken we samen met een groep Rotterdamse jongeren, tussen 16 en 24 jaar oud, aan een uitgebreid contextprogramma, waarin we samen de verdieping zoeken over het onderwerp. Dit doen we omdat we hun perspectief belangrijk vinden en zodat het publiek dit onderwerp, jongeren en waar jongeren mee zitten, op een andere manier kan zien en beleven. Elke donderdagavond komen we bij elkaar in Huis van de Wijk ’t Klooster, in de Afrikaanderwijk. Hier gaat één groep aan de slag met de solo-performances, die als begin en einde van de voorstelling gespeeld worden, terwijl de andere groep met ziel en zaligheid werkt aan de podcastserie en filmpjes voor social media.

EVEN UIT BALANS

We begonnen vier weken geleden met vier jongeren en drie weken later telde de groep al 15 deelnemers. Stuk voor stuk hebben zij hun eigen redenen om aan dit project mee te werken. Omdat ze het onderwerp belangrijk vinden. Omdat ze hun verhaal kwijt willen of mee willen denken aan oplossingen. Omdat ze misschien zelf iets hebben ervaren of omdat ze zich zorgen maken. Zorgen over de jeugd en de samenleving. Sommigen bezitten al skills, zoals tapdansen, vloggen of musiceren, maar dat is helemaal niet belangrijk, wel leuk. Belangrijkste van dit project is namelijk dat het onderwerp nu eens uitgelicht wordt door jongeren zelf. Wat we hiermee willen is dat de wereld na gaat denken over deze problemen en niet alleen vasthoudt aan het negatieve beeld over jongeren in een grote stad. Want zeg nou zelf; wat zou jij doen wanneer een jongere jou aanspreekt en aan je vraagt of je hem of haar even je mobieltje wilt laten zien? Eén ding is zeker; je raakt even uit balans, want er zal iets gebeuren wat je niet verwacht. Meer verklappen we niet.

LEUK, MAAR VOORAL OOK SERIEUS

Van begin af aan voelden we het allemaal; dit gaat erg leuk worden met deze groep jongeren. Ze leerden elkaar al snel kennen (ze komen echt overal vandaag en de meesten hadden elkaar nooit eerder gezien) en vormden gemakkelijk en spontaan een hechte groep. Een groep waarin gelachen wordt en tegelijkertijd hard wordt gewerkt. Want iedereen was al snel bewust van het belang en noodzaak van dit programma. En dat we daadwerkelijk naar een eindproduct toe moeten werken. Nog een paar weken voor de première en dan gaan we knallen. Het leuke is dat de groep, daarna, ook mee gaat toeren door het land. Dat wordt lachen.

PS: Benieuwd naar waar de jongeren zoal mee bezig zijn? Over twee weken hier weer een update en de eerste filmpjes én aflevering 1 van de podcastserie zullen binnenkort online gezet worden. Meer informatie over het hele project? Kijk op www.watwedoen.nl of hou onze sociale media in de gaten.

 


Geplaatst door

Deel dit item

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.