MEEKIJKEN MET

Terug naar overzicht

04 nov 2022

DERDE AFLEVERING VAN ‘ANGRY YOUNG MEN – DE PODCAST’, OVER JONGERENPARTICIPATIE, ERBIJ HOREN EN WANNEER JE IEMAND WEL OF NIET AANSPREEKT OP GEDRAG

Hier is alweer de derde aflevering van Angry Young Men - de podcast! In de zesdelige serie lichten de jongeren het onderwerp ‘veiligheid en onveiligheid’ uit, vanuit hun eigen perspectief. In deze aflevering spreken onze sterreporters Michiel van Willigen, wethouder in Zwolle voor onder andere jeugd en onderwijs. Michiel vertelt openhartig over wat hij belangrijk vindt in zijn werk als wethouder en waar hij vergelijkingen ziet tussen Zwolle en Rotterdam, als het gaat om jeugd en veiligheid. Ook gaan onze reporters in Theater Zuidplein in gesprek met jonge bezoekers van de voorstelling over of zij andere jongeren aanspreken op hun gedrag en zo ja, wanneer? Dat leverde bijzondere gesprekken op.

“Als ik in de nacht ga fietsen, dan stuur ik mijn moeder of zus altijd een berichtje en dat ik zal appen als ik thuis ben.”

Wat doe jij eigenlijk als je, laat in de avond, op straat loopt en je ziet een groepje jongeren voor je? Loop je er met een boog omheen omdat ze je een onveilig gevoel geven? Of ben je niet zo bang ingesteld? En wanneer zou jij jongeren aanspreken op hun gedrag? En waarom juist niet?

Deze vragen kregen bezoekers van de voorstelling onverwacht voorgeschoteld door Maroua en Mohamed. Een relaxed en onbezonnen avondje theater zat er niet in voor deze jonge bezoekers. Maar dat was ook juist de bedoeling van onze reporters. Dat je over dingen nadenkt, waar je eigenlijk normaliter niet zo makkelijk bij stil staat. En dat leverde interessante, grappige of emotionele uitspraken op.

“Ik vind het superbelangrijk dat iedereen zich gekend voelt. Iedereen moet weten dat hij of zij gerespecteerd wordt, dat ze erbij horen en dat ze een bijdrage kunnen leveren aan de stad.” – Michiel van Willigen, wethouder Zwolle

Michiel van Willigen is wethouder Jeugd in Zwolle, barst van de energie en heeft grenzeloze ambities om Zwolse jongeren optimaal te laten participeren.  Zo is hij trots op hoe de gemeente, politie, verschillende organisaties én jongeren zelf, samenwerken om jongeren een perspectief te bieden en om problemen in een vroeg stadium te signaleren en op te lossen.

“Het is voor jongeren heel moeilijk om ergens hun stem, hun mening te laten horen. Dat terwijl juist jonge mensen heel veel nieuwe en creatieve ideeën hebben.”

Veel luisterplezier en wie weet, tot in het theater. Want momenteel zijn we door het land aan het toeren met Angry Young Men en de jongeren, zowel de performancegroep, als de mediagroep, reizen uiteraard mee!

 

De podcastserie is onderdeel van onze jongeren contextprogramma rondom de theatervoorstelling ‘Angry Young Men’. Deze spannende combinatie van hiphop en theater, gemaakt in samenwerking met de Rotterdamse hiphopartiest Winne, gaat over een onderwerp dat hoog op ieders agenda staat: jongeren die opgroeien aan de onderkant van de samenleving. Over de veiligheid van de samenleving en de moeite die die samenleving moet doen om jongeren in veiligheid te laten opgroeien. Kijk voor meer informatie en voor de speellijst op watwedoen.nl


Geplaatst door

Deel dit item

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.