MEEKIJKEN MET

Terug naar overzicht

13 feb 2019

De Liefde is hot

Een relatie tussen twee Nederlanders van wie de één een migratieachtergrond heeft en de ander niet, wordt wel eens hét ultieme teken van gelukte integratie genoemd. Maar volgens het CBS komt het nog niet zoveel voor in Nederland. In november vorig jaar kwam het bureau met het Jaarrapport Integratie 2018. En de cijfers logen er niet om: bij de Turkse en Marokkaanse Nederlanders trouwt meer dan 80% met iemand met dezelfde migratieachtergrond.

Een jaar eerder, in januari 2017 kwam hetzelfde CBS met wat positievere cijfers. Het aantal gemengde relaties was toen met één op de zes aanzienlijk, maar verschilde sterk per etnische groep.

Hoe dan ook, trouwen binnen de eigen kring blijft voor veel mensen nog de norm. En dat dat vooral geldt bij de grootste migratiegroepen (de Turkse en Marokkaanse), heeft vaak met religie te maken. Trouwen met een niet-moslim is in veel families met een Turkse of Marokkaanse migratieachtergrond (nog) niet geaccepteerd. Andersom zijn er ook Nederlandse ouders die moeite hebben met een moslim als schoonzoon of -dochter. Aldus het CBS.

Maar hoe is dat in werkelijkheid? We weten dat onderzoeksresultaten niet altijd de praktijk weergeven. En; de cijfers van het CBS gaan over officiële huwelijken die afgesloten zijn. Relaties zonder een trouwboekje zijn niet mee gerekend. Gelukkig maar, want de liefde beperkt zich niet tot slechts het uitspreken van dat ene woordje tegen elkaar.

In mijn directe omgeving zie ik veel gemengde relaties. En dat maakt me blij. Mannen en vrouwen die, ondanks religieuze en culturele verschillen, vooral JA tegen de liefde zeggen. JA zeggen, terwijl je weet dat je eigen omgeving daar enige problemen door ondervindt. De omgeving? Ja, de omgeving. Familie, vrienden, de pastoor, rabbijn of imam en de buren. Iedereen vindt er wat van. En sommigen gaan zover in hun bemoeienis, dat de verliefde stelletjes en hun relatie er bijna aan onderdoor gaan. Vraag maar aan Nasrdin Dchar. Gelukkig kwam het bij hem en zijn geliefde uiteindelijk goed. Door compromissen te sluiten. Door duidelijk en eerlijk te zijn tegen elkaar, en tegen de omgeving. Door je eigen plan te trekken. Door het beste uit twee werelden te halen en dat te ventileren. En het van de daken te schreeuwen.

Want De Liefde is niet blind. De Liefde ziet wat mensen soms vergeten om te zien. De Liefde is wel kleurenblind en laat zich niet kapen door religieuze of culturele verschillen. Het kent geen kleur, geen leeftijd of grens. De Liefde overkomt je, en overdondert je. Vervolgens pakt het je in en doet er een strikje omheen.

De Liefde is hot.


Geplaatst door

Deel dit item

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.