MEEKIJKEN MET

Terug naar overzicht

23 nov 2023

Brief van Floris – November 2023

Hoe persoonlijk is jouw werk? Ik zou zeggen dat het mijne meestal best persoonlijk is, in de zin dat WAT WE DOEN zo goed is als de ideeën van de redactie, dus ook van mij. En als iets niet goed ontvangen wordt, of niet lukt, dan voel ik dat direct. Op dit moment is het werk extra persoonlijk.

Foto: Mark Engelen, Ontwerp: Het Echte Werk

Ik ben de nieuwe voorstelling Mensen zoals jij aan het schrijven, waarbij ik voor een deel put uit mijn eigen familiegeschiedenis. En we zijn bezig met een grote vierjarige aanvraag vol ideeën voor de komende jaren, die goed genoeg moet zijn om je vanaf 2025 brieven te kunnen blijven schrijven. Een combinatie die soms zo spannend is dat ik niet weet waar te beginnen.

Laat ik beginnen bij Mensen zoals jij. Dat wordt een voorstelling over families en geheimen. De ondertitel is ‘de kracht van zwijgen’. Zoals ik zei, is het voor een deel gebaseerd op het zwijgen in mijn eigen familie. Maar het idee is mede ontstaan door de gesprekken met andere mensen over hun eigen ervaringen. Mensen met compleet verschillende achtergronden, die zelfs uit heel verschillende delen van de wereld komen. Dus het is een voorstelling over dat zwijgen, maar ook over het universele mechanisme van families.

Rondom de voorstelling ontwikkelen we ook Match My Story. Daarin gaat het over hoe zwijgen te doorbreken is en wat daar de kracht van is. We gaan o.a. een bijzondere avond in Verhalenhuis Belvedere organiseren, maar ook een ‘videoketting’ maken waarin mensen zelf bijdragen aan meer openheid in Nederland door hun eigen ervaringen te delen. En we leiden jongeren op om vanuit hun eigen ervaringen met het publiek in gesprek te gaan na de voorstelling.

Foto: Salih Kiliç

Ondertussen zijn er gelukkig ook dingen die zich al bewezen hebben en heel goed gaan. So Far So Good is nog steeds op tournee. We stevenen af op de dernière op 2 december in Theater Zuidplein. Ik geniet heel erg van de voorstelling waarbij ‘van jong tot oud’ in de zaal zit. Dan gebeuren de mooiste dingen, wanneer die wat onrustige jongeren en dat oudere publiek dat daarvan baalt samen stil worden en de voorstelling in getrokken worden. We spelen nog twee weken dus check de speellijst hier, als je het nog niet gezien hebt.

Ook nog heel leuk om te vertellen: we zijn op 30 november in het tv-programma Op de planken. Een hele aflevering gaat over So Far So Good, met delen uit de voorstelling en interviews. Houd onze socials in de gaten! Mocht je nu al wat willen zien dan is er ook de vierdelige videoserie Just Framed te zien op Open Rotterdam. Deze is gemaakt door de jongeren van de mediagroep van So Far So Good. Een mooie, integere inkijk in wat voor invloed beeldvorming kan hebben op iemands leven.

En dan heb ik nog wat dingen in de aanbieding die én bekend terrein én toch ook spannend zijn. Afgelopen jaar hebben we Yemma en Angry Young Men opgenomen. Rondom Yemma starten we een programma rondom cultuur sensitief werken in de ouderenzorg samen met de gemeente Rotterdam. Op 7 december is de kickoff. Met de tv-opname als vertrekpunt hebben we een programma met gesprekken en nog meer georganiseerd. Mocht je dat interessant vinden, dan kan je je hier aanmelden.

We zijn rondom Angry Young Men al langer bezig om een workshop te ontwikkelen samen met SCIN, een onderzoeksplatform voor de biologische factoren die meespelen bij (het ontwikkelen van) crimineel gedrag van jongeren. Vorige week hadden we in het pittoreske Zwammerdam een eerste try-out voor een zaal vol onderzoekers en mensen die werken bij jeugdgevangenissen. Ook weer spannend, maar het leverde een prachtig gesprek op. Mocht je daar meer over willen weten, dan kan je ons altijd mailen op info@watwedoen.nl.

Ik ga nog even aan het script van Mensen zoals jij werken, want vandaag had ik een inspirerend gesprek met een psychoanalyticus over intergenerationeel trauma en daarin ontstond een idee voor een scene. Misschien dat je kan raden welke scene het is als je komt kijken (vanaf 17 februari 2024).

Hartelijk,

Floris


Foto: Wannes Cré


Geplaatst door

Deel dit item

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.