MEEKIJKEN MET

Terug naar overzicht

15 sep 2021

Brief Floris ‘Wil je komen kijken? Want het enige dat nog ontbreekt is publiek.’

Remko is boos. Hij zag de persconferentie afgelopen dinsdag en appte me met stoom uit zijn oren dat “het toch allemaal zo inconsequent is!!!”. Remko is onze technisch producent. Ik appte hem terug dat ik er minder last van heb, omdat “ik eindelijk weer repeteer aan een voorstelling die doorgaat!!!”. En dat maakt zo veel uit. Ik heb het gevoel dat ik nu pas weer creatief ben. Hebben de nieuwe maatregelen, of het gedeeltelijk opheffen van de oude, gevolgen voor jouw (plezier in je) werk?

Ik zit deze dagen met acteur Yahya Gaier in een repetitiestudio in Theater Zuidplein om te werken aan de voorstelling Yemma. We hebben het gelijknamige boek van Mohammed Benzakour bewerkt tot een solo over een zoon die voor zijn moeder in een verpleeghuis zorgt. Mohammed schrijft grappig, beeldend en poëtisch. Geen gemakkelijke combinatie voor een acteur. Maar Yahya is van de tekst gaan houden en dat is te zien.

Grappen zijn altijd lastig om na te vertellen, maar ik kan van het poëtische wel een voorproefje geven:

Het duurt een fractie voor ik binnendring.
Ze licht op en dooft weer uit, als een oud gloeilampje.
Moeder kijkt mij aan alsof ze naar de verre overkant van een rivier kijkt.

Ik kijk er zo naar uit om de voorstelling met publiek erbij te zien, omdat ik denk dat het een intiem en mooi verhaal aan het worden is over zorgen voor je ouders en ouderen. Maar ook omdat we op die avond Yemma spelen én een bijzondere documentaire laten zien. Voyage en sol majeur is gemaakt door een kleinzoon die zijn opa van in de negentig meeneemt op zijn droomreis. Met de auto naar Marokko. Het is een bitterzoete ‘road movie’ die de vraag stelt hoe we (moeten) denken over ouderen en ouder worden. De combinatie van de voorstelling en de docu heet Een zorg voor later en het belooft een speciale avond te worden.

In elke brief stel ik een vraag. De vorige keer vroeg ik of we Yemma in een heel simpele versie op een paar plekken konden spelen. Daar kwamen heel veel te gekke reacties op. Dank daarvoor. Op dit moment is de meest dringende vraag: wil je komen kijken? Want het enige dat nog ontbreekt is publiek. De theaters en wij hebben er zin in, maar veel publiek vindt het ook gedoe. Testen, checken, coronapaspoorten, afstand houden, enzovoort. Hopelijk verdwijnt het allemaal snel en hopelijk heb jij ook zin om weer met mensen samen naar goede, belangrijke en mooie verhalen te kijken en te luisteren.

De 29e spelen we een try out en de 30e een feestelijke première in Theater Zuidplein (er zijn nog kaarten), daarna gaan we op tournee langs deze plekken. Heel leuk als je erbij bent.

Hartelijk,

Floris

PS Er is nog heel veel meer te vertellen. Bijvoorbeeld over de theatrale presentatie die onze stagiair David (student theologie) aan de eerstejaars studenten criminologie van de Erasmus Universiteit gaf. Of de voorbereidingen voor Mollen op Utrecht Centraal. Of dat we weer aan het werven zijn voor spelers met een vluchtverleden voor Hoe ik talent voor het leven kreeg. En zo kan ik nog wel even door. Daarom schrijf ik snel weer.


Geplaatst door

Deel dit item

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.