Serious Comedy

Stand-up comedy is een perfecte manier om op het podium snel en direct op het hier en nu te reageren. Serious Comedy is een serie avonden waarin we stand-up comedy met ons onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken combineren. Wetenschappers en comedians gaan samen met het publiek een maatschappelijk thema te lijf. Een avond vol wetenschappelijk onderbouwde humor!

Kaarten kopen

Meer informatie

Zoete leugens, stoute leugens

In het kader van de voorstelling De jokkebrokker (6+) van Maas theater en dans en Wat We Doen wordt op 2 december een Serious Comedy-middag georganiseerd. Terwijl  kinderen in de foyer worden opgevangen en kunnen meedoen aan diverse activiteiten, wordt in de zaal met de ouders en andere volwassen stilgestaan bij de vraag ‘Hoe om te gaan met de waarheid?’

Kinderen nét iets anders dan de waarheid vertellen: we hebben het als volwassenen allemaal weleens gedaan. En daar komen soms de meest hilarische verhalen uit voort. Van kleine, persoonlijke anekdotes en broodjeaapverhalen, tot aan legenden, mythen, sprookjes en overige volksverhalen. Er bestaan talloze Nederlandse volksverhalen die uit de mondelinge, maar vaker ook uit de schriftelijke overlevering bekend zijn. Denk aan Sinterklaas, Klaas Vaak, het mannetje op de maan, de Tandenfee of het Zandmannetje. Ouders weten hun kinderen ook vaak te misleiden met broodjeaapverhalen. Denk aan “Als je je spinazie opeet, wordt je later groot en sterk.” Dit soort ‘leugens’ komen trouwens binnen alle culturen, religies en volkeren voor.

  1. Kinderen iets anders voorschotelen dan de waarheid. Hoe werkt dat? Waarom doen we dat en wat zijn de effecten? We willen het niet alleen met de kinderen, maar ook graag met de ouders, hebben over liegen. Pedagoog Rianne Kok neemt ons mee in de wondere wereld van leugens en hoe om te gaan met de waarheid binnen de opvoeding van onze kinderen. Verder wordt er ingegaan op het verschil tussen liegen en niet de waarheid spreken. Ook wordt de rol van het spel belicht bij jonge kinderen, oftewel; ‘het magisch denken’, waar wij volwassenen wel eens naar terug verlangen. En wat dat betekent in de opvoeding. Verder is leugendetectie-expert Sophie van der Zee aanwezig om te vertellen over haar nieuw ontwikkelde leugendetector. Cabaretier Howard Komproe gooit daar een schepje bovenop en neemt, op onvervalste humoristische wijze, liegende volwassenen op de hak. Acteur en presentator Joris Lutz  praat de middag waarheidsgetrouw aan elkaar en betrekt het publiek op interactieve manier bij het onderwerp.

Terwijl de ouders en andere volwassenen hun hoofd wetenschappelijk én humorvol breken over het onderwerp, gaan de kinderen in de foyer aan de slag met allerlei creatieve activiteiten en het grote Liegenie-spel. Het belooft een enerverende middag, vol wetenschappelijk onderbouwde humor te worden. Echt waar, geen woord gelogen!

Credits

Met Caberetier Howard Komproe

Acteur en presentator Joris Lutz

Pedagoog Rianne Kok

Leugendetectie-expert Sophie van der Zee

Regie Floris van Delft

 

 

 

 

Agenda

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.