“Iets is gauw veranderd, maar nog niet zo gauw verbeterd.” – Maarten Luther
De Afrikaanderwijk is enorm in beweging en de reacties daarop zijn, zoals bij elke verandering, verschillend. Want verandering is soms nodig, vaak niet tegen te houden en meestal lastig, omdat je afscheid moet nemen van vertrouwde gevoelens, mensen en dingen. Sommige bewoners van sociale huurwoningen moeten verhuizen omdat deze plaats moeten maken voor koopwoningen om meer welvarende stedelingen te trekken. Afri is straks geen ‘volkswijk’ of ‘probleemwijk’ meer, maar een diverse wijk waar yuppen, kunstenaars, ondernemers, welvarende gezinnen en sociale huurders samen zullen moeten leven.
Nu verandert de wereld constant, omdat wij dat ook doen. Door onze manier van leven, welvaart of gewoonweg omdat er steeds meer mensen bijkomen. Deels hebben we daar misschien zelf invloed op, maar de toekomst van je leefomgeving wordt ook sterk bepaald door beleidsmakers, politici, architecten, projectontwikkelaars of andere omstandigheden buiten jou om. Fenomenen als stadsvernieuwing, gentrificatie of verduurzaming kunnen een enorme impact hebben op het wonen in een stad of wijk. Zo ook in de Afrikaanderwijk.
Wij voelen ons thuis in de Afrikaanderwijk en willen ons de komende jaren nog meer verbinden met deze plek en haar bewoners. Tegelijkertijd beseffen we dat wij zelf ook onderdeel zijn van de verandering die gaande is. Door met ‘nieuwe ogen’ naar de ontwikkelingen te kijken hopen we iets toe kunnen voegen aan het begrijpen van wat er momenteel gaande is in de wijk. Daarom gaan we de komende maanden in gesprek met de mensen die hier wonen en/of werken om die veranderingen in kaart te brengen.
Dat gaan we doen door te luisteren, al wandelend langs plekken die voor hen voor ‘verandering’ in de wijk staan. Dat kan een plek zijn waar nieuwe huizen gebouwd wordt, of juist een plek waarvan zij vinden dat die bewaard moet blijven omdat men daar mooie herinneringen bij heeft.
De verhalen worden opgenomen, vervolgens opgetekend en gepubliceerd op onze website en social media. Het einddoel is een audiotour langs deze plekken. Zo luister je niet alleen naar de verhalen, maar zie je ook fysiek wat een bewoner bedoelt. Het mooie van dit project, inclusief de audiotours (waar we ergens in het voorjaar mee zullen starten) is dat geïnteresseerden nu eens de verhalen van de bewoners, puur en ongecensureerd kunnen horen. De meningen over de wijk van professionals, politici of ambtenaren kennen we inmiddels. Ook het beleid kennen we. Nu is de bewoner aan de beurt.
Voor ons is dit project een nieuwe uitdaging. Immers, wij zijn theatermakers. Maar wij houden wel van nieuwe dingen proberen. En omdat we noodgedwongen even niet in de theaterzalen konden werken, kregen we de ruimte om oude ideeën uit de kast te halen en daarmee aan de slag te gaan. Zoals dit plan. We zullen in de loop van de komende maanden ongetwijfeld fouten maken, terug naar de tekentafel moeten, bijstellen en weer doorgaan. Maar we hebben er wel ongelooflijk veel zin in. De komende maanden zullen we hier onze belevingen én de verhalen van de bewoners met jullie delen. We zijn benieuwd!