MEEKIJKEN MET

Terug naar overzicht

21 dec 2020

Portie Troost

In verwarrende tijden is niets zo fijn als troostrijk eten. Maar waarom biedt eten eigenlijk troost? Een theorie is dat het vermogen om jezelf te troosten aan de basis ligt van je gevoel van welzijn. En in onze jeugd hebben we allemaal maniertjes geleerd die ons daarbij helpen. Dat kunnen troostende woorden zijn of een arm om je heen, maar ook eten dus. ‘Een koekje voor de pijn!’ schreeuwt het kind in ons.

Helaas is troostrijk eten ook bijna altijd zoet of vet. De schuld daarvoor ligt bij het stofje cortisol, ook wel bekend als het stress hormoon. Nu is dit een ingewikkeld proces, maar kort gezegd is cortisol bedoeld om je in stressvolle situaties weer tot rust te brengen. Als de stress te lang aanhoudt dan lukt dat niet meer en gaat het beloningssysteem in je brein op zoek naar iets plezierigs dat ‘gerustgesteld’. En kennelijk is het eten van, ik noem maar wat, appeltaart met slagroom, voor je brein het signaal dat het allemaal goedkomt. Vanuit de evolutie bezien is dat prima te verklaren, want calorierijk eten geeft energie en in stressvolle situaties (rennen voor je leven!) heb je die hard nodig. Thuis op de bank anno 2020 pakt dat alleen minder goed uit, zoals velen dit jaar aan den lijve hebben ondervonden. 

Hoe dan ook, eten biedt ons troost. Een favoriete portie troost van ons is saoto soep: warm, hartig, zout, vet,.. alles wat een mens nodig heeft als het even niet meezit. En gelukkig is dit recept op de schaal van caloriebommen nog prima te doen. 

Recept saoto soep

(bronFrancesca kookt) 

Voor de bouillon:
4 kippenborsten
2 stengels sereh, gekneusd
2 stukjes verse laos (± 1 cm)
2 stukjes verse gember (± 1 cm)
10 pimentballetjes
salamblad
8-12 kleine maggiblokjes (zitten 2 blokjes in 1 omhulsel), let op: niet de grote bouillonblokjes gebruiken, want dan wordt het veel te zout
1 theelepel nootmuskaat
1 takje verse bladselderij 

Ter garnering:
1 kilo kipfilet
4 kleine maggiblokjes
2 grote zakken saoto mix met friet chips en gebakken witte mie
1 grote zak taugé (eventueel de worteltjes verwijderd)
15-20 eieren
1 zak gefruite uitjes
Eventueel: gekookte basmati rijst
Grote fles zonnebloemolie 
Peper ketjap 

 

Bereiding,


Snijd voor de bouillon eventueel overtollig vet van de kip en doe in een grote soeppan waar minstens 10 liter in past. Vul met acht tot tien liter water en voeg ook acht maggiblokjes toe, samen met de sereh, laos, gember, piment en salamblad. Voeg tot slot ook de nootmuskaat toe en roer goed door. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat zeker twee uur pruttelen. Verwijder tussendoor de eventuele vetlaag met een schuimspaan. 

Controleer hoeveel water er ongeveer is verdampt en voeg afhankelijk daarvan nog één à twee liter extra toe, samen met twee maggiblokjes per liter water. Voeg naar smaak extra gember of laos toe. Hak de bladselderij fijn en roer door de bouillon. 

Kook per persoon één à twee eieren, laat schrikken en pel. Snijd ondertussen het vet van de kipfilets, spoel eventueel met water en dep droog. Halveer elke filet en meng in een kom met vier verkruimelde maggiblokjes. Laat een uur intrekken in de koelkast. 

Bak in een wok de kip bruin, knapperig en gaar. Schep en de pan, laat uitlekken en afkoelen. Pluk de kipfilets en de kip uit de bouillon tot kleine sliertjes (gebruik hier eventueel twee vorken voor). Bewaar in de koelkast tot je de saoto soep serveert. 

Verdeel alle garnering in aparte bakjes en zet op tafel. Laat iedereen zelf z’n bakje vullen met de toppings. Schep hier de warme bouillon over. 

 

 

 


Geplaatst door

Deel dit item

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.