MEEKIJKEN MET

Terug naar overzicht

20 feb 2019

Liefde overwint alles. Kan dat? Ja dat kan.

In je eentje een theatervoorstelling over de liefde bezoeken. Op Valentijnsdag. Kan dat? Ja dat kan. Tijdens de premièreavond van de solovoorstelling ‘JA’ van Nasrdin Dchar, heb ik namelijk geleerd dat je de liefde ook solo kunt vieren. Want uiteindelijk ben je nooit echt alleen, en in dit geval was ik met ruim 500 anderen in het Internationaal Theater Amsterdam, die toevallig hetzelfde vierden.

Met ‘JA’, geeft Nasrdin Dchar zichzelf bloot. Gelukkig niet letterlijk, maar hij stelt zich wel emotioneel én kwetsbaar op. JA is een intiem portret over zijn zoektocht naar volwassenheid en de liefde voor zijn vrouw. Maar de voorstelling gaat ook over de verschillen en hobbels die je meemaakt wanneer je in een zogenaamde ‘gemengde relatie’ zit. Na de première regende het sterren en lovende recensies in verschillende kranten en magazines. En terecht. Want de voorstelling had alles in zich wat je zou kunnen verwachten. Naast de, voor sommigen herkenbare en hilarische, anekdotes die Dchar vertelde, zag ik in de zaal ook veel mensen een traantje wegpinken.

Maar die traantjes maakten na afloop al snel weer plaats voor lachende gezichten, tijdens het feestje in de foyer. Hier genoten mensen uit alle delen van het land, van heerlijke muziek, lekkernijen en de traditionele Marokkaanse bruiloft-troubadours die de foyer op stelten zetten. Maar de aanwezigen vierden bovenal de liefde. Jong, oud, zwart, wit, pimpelpaars, hetero, gay, atheïstische whisky-drinkers, wijn-slobberende grachtengordel-mensjes, seculieren en vrome hoofddoek dragende moslima’s, stonden allen samen op de dansvloer. Kan dat? Ja dat kan.

En ik? Ik nipte ook van mijn wijntje en sloeg, als een onzekere tiener op een schoolfeestje, het tafereel van een afstandje gade. En ik genoot zichtbaar. In m’n eentje. Kan dat? Ja dat kan. Want er is niets mooiers dan blije gezichten te zien van mensen die van al het moois in de wereld genieten, maar die vooral ook van elkaar genieten.

Had dit met de voorstelling te maken? Ja, zeker weten. Want ondanks dat Dchar een aantal minder leuke situaties over de liefde uiteen zette, was het vooral een avond van aanstekelijke positivisme. En voor mij was de boodschap van de voorstelling én de conclusie van de avond meer dan duidelijk: liefde overwint uiteindelijk alles. Kan dat? Ja dat kan.

Foto: ITA


Geplaatst door

Deel dit item

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.