MEEKIJKEN MET

Terug naar overzicht

23 dec 2022

Brief van Floris – December 2022

Heb je nog tijd om brieven te lezen? Wat knap. Hier is het nog even aanpoten om zo meteen rustig Kerst te kunnen vieren, of gewoon lekker thuis te zijn. En dat het druk is komt omdat we én Angry Young Men niet helemaal kunnen loslaten én de opvolger ervan ook al druk in de steigers aan het zetten zijn. Plus nog wat andere ballen die we met veel plezier in de lucht aan het houden zijn.


Detail, Foto: Mark Engelen

De tournee van Angry Young Men is klaar. Met een ramvolle zaal in ons thuistheater Zuidplein en een feestje hebben we een geweldige ronde door Nederland afgesloten. Het was geweldig omdat we overal bijzonder publiek hadden van scholieren tot jongerenwerkers tot (bezorgde) ouders en theaterliefhebbers. De gesprekken achteraf waren persoonlijk en betrokken. Heel mooi om te zien en te horen. En zo fijn dat zo veel mensen weer de weg naar het theater weten te vinden!Maar de tournee van Angry Young Men is ook niet klaar, want we kregen zo veel aanvragen dat we nog een aantal keren in maart gaan spelen voor allerlei organisaties en instellingen. Welke dat precies zijn kunnen we nog niet zeggen, maar we praten met een ministerie, een burgemeester, een jongerenwerker en mensen die jongeren begeleiden. En… als je de voorstelling nog niet hebt gezien: we staan 26 maart in DeLaMar West in Amsterdam, check het en kom kijken!Ondertussen zijn we op stoom aan het komen met So Far So Good, het tweede deel van ons meerjarenproject De jonge stad, dat gaat over jongeren, opgroeien en beeldvorming. Deze keer samen met Theater Rotterdam! Hier is de ‘première’ van het beeld dat fotograaf Mark Engelen maakte (en kijk ook even op de projectpagina).

Donna Chittick gaat met vier Rotterdamse jongeren en drie professionele dansers een choreografie maken over rellen. Ik schrijf een script voor drie acteurs en negen rollen (inderdaad, iedereen speelt meerdere mensen) gebaseerd op de ‘coronarellen’. Uiteindelijk zit je als het publiek als het ware in een winkel en terwijl buiten de nacht valt en de onrust op straat begint, praten binnen die negen mensen in allerlei combinaties met elkaar over wat er buiten precies aan de hand is. Is het kattenkwaad, een demonstratie van te lang genegeerde groepen of eerder georganiseerde criminaliteit? Elke voorstelling bewegen en dansen er vier Rotterdamse jongeren mee (die daar niet voor zijn opgeleid, maar vooral zin hebben om mee te doen). Die jongeren zijn onderdeel van een grotere groep die ook een uitgebreid programma voor om de voorstelling heen ontwikkelen. Zo gaat een aantal van hen drie korte docu’s maken onder begeleiding van een professionele filmmaker en gaat een andere groep gesprekken rondom de voorstellingen vormgeven. In februari hebben we twee kennismakingsavonden en dan zien we mensen heel graag. Mocht je zelf zin hebben of mensen tussen de 18 en 25 jaar kennen bij wie dit past, laat het weten aan Rachid op rachid@watwedoen.nl.

Foto: Wannes Cré

En dan zijn er dus nog wat ballen in de lucht. Ik zal ze niet allemaal noemen, maar eentje word ik wel behoorlijk blij van. We mogen de solo Yemma (op basis van het boek van Mohammed Benzakour) opnemen voor BNNVARA! We gaan pas in februari draaien, maar we hebben al een keer wat testjes met de camera gedaan en dat leverde hele mooie plaatjes op. En ondertussen heeft Yahya ook al weer een keer voor publiek gespeeld op een themadag van Zorggroep Almere. Dat leverde goede gespreksstof op, dus ik ben blij dat we het via televisie aan nog zoveel andere mensen kunnen laten zien. Maar dat is voor in het nieuwe jaar. Eerst gaan we een natte maar oh zo gezellige Kerst tegemoet. Heb het goed met de laatste loodjes en in het nieuwe jaar stuur ik je nog een brief, over dit bijzondere jaar. Hartelijk, Floris


Geplaatst door

Deel dit item

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.