MEEKIJKEN MET

Terug naar overzicht

30 jan 2019

WAT WE DOEN MET PRIVACY – “Het Systeem heeft ons in zijn klauwen en ons brein is gehackt.”

Heb jij geheimen? Geheimen die zo gevaarlijk of schandalig zijn dat niemand ze mag weten? Grote kans van niet. En als je niets te verbergen hebt, dan is het toch helemaal niet erg dat al jouw gegevens toegankelijk zijn? Voor de overheid, voor bedrijven, voor je klasgenoten, familie of vreemden. Of toch wel? Vanaf 16 februari toeren we met de schoolvoorstelling Byte Me! door heel het land. Byte Me! gaat over privacy online. Over wat onze gegevens ons en anderen waard zijn. En over wie dat zijn, die mensen die alles zo graag van ons willen weten. Wekelijks zullen we, iets wat ons opviel rondom privacy of internet, hier droppen.

Maandag 28 januari: de dag van de privacy. Voor het tv programma De Wereld Draait Door was dit reden om theatergezelschap De Verleiders uit te nodigen om te praten over privacy, de spionerende overheid en data-graaiende techbedrijven. Ook dit gezelschap gaat namelijk het land in met een stuk over dit thema en gaf in de uitzending alvast een voerproefje.

Diezelfde avond ontplofte Twitter over het optreden van acteurs George van Houts, Tom de Ket, Leopold Witte, Victor Löw en Pierre Bokma aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk. De heren hadden namelijk een niet erg positief toekomstbeeld over hoe de overheid en bedrijfsleven met onze gegevens omgaan. “Alles wordt  geregistreerd en alles gebeurt ongemerkt. En: we zijn 100 procent te manipuleren.”  Om uiteindelijk te eindigen met de uitspraak: “Ons brein is gehackt. Door de overheid, de banken en de techbedrijven.”

Door uitspraken te doen als “data is levensgevaarlijk’als onze geheime diensten het in hun handen krijgen” en:  “je wordt gewoon tot vijand van het volk verklaard op basis van sporen die je achterlaat op het internet”, kon zelfs minister Ollongren het niet nalaten om te reageren op  Twitter: “Met stijgende verbazing geluisterd naar de beweringen van deze acteurs bij #dwdd #factfree. Het werk van de AIVD is geen toneelstuk. De mensen van de AIVD houden Nederland veilig, binnen de grenzen van de wet, met waarborgen voor onze privacy. Kom maar eens kijken, heren.”

Niet veel later kwam Daniël Verlaan, techjournalist van RTL Nieuws met een analyse:De AIVD is één van de meest gecontroleerde geheime diensten ter wereld. De sporen die wij achterlaten zorgen er niet voor dat je opeens een ‘vijand van het volk’ wordt. En als per toeval data van burgers wordt onderschept door de AIVD, is dat helemaal niet ‘levensgevaarlijk’. Dan zeggen de mannen dat je smartphone je overal volgt en dat daar geen privacyregelgeving voor is. Jawel: dat is er wel. En het is een vrij strikte wet ook. Die heet de AVG en de Autoriteit Persoonsgegevens is daarvan de toezichthouder.”

Hoe dan ook; het onderwerp privacy blijft de gemoederen in ons land bezig houden.

En wij blijven het volgen.

Niet jou. Niet letterlijk. Gewoon… ach, weet je; Byte Me!

 


Geplaatst door

Deel dit item

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.