MEEKIJKEN MET

Terug naar overzicht

14 aug 2019

WAT WE DOEN MET GRENZEN – “Hoe je ook talent voor de stad kunt krijgen.”

In elke stad lopen vele talenten rond. In mijn optiek, als Rotterdammert, spant Rotterdam de kroon en kennen we belachelijk veel talenten, die de Maasstad nu, maar vooral in de toekomst beter en mooier maken. Niet alleen in het bedrijfsleven, haven of andere werkvelden. Ook binnen de kunsten is de stad rijk aan ongeslepen diamantjes. Aanstormend danstalent, toekomstige zangers en zangeressen, nieuwe theatermakers, muzikanten, dichters, rappers of filmmakers. Ze lopen er rond en laten zien wat ze in huis hebben.

Rotterdam is constant in beweging en het bruist en borrelt binnen de culturele sector. Het bezoek aan voorstellingen, tentoonstellingen en festivals neemt jaarlijks toe en nieuwe initiatieven, nieuwe talenten en nieuwe genres komen om de hoek kijken en verrijken het bestaande culturele aanbod.  Talentontwikkeling in kunst en cultuur horen we te zien als een belangrijk instrument om participatie van nieuwe Rotterdammers te bevorderen.

Nieuwe Rotterdammers krijgen de mogelijkheid en worden uitgedaagd kunst en cultuur tot in de tenen te ervaren, beoefenen en te beleven. In een diverse stad als Rotterdam moeten we er namelijk samen voor zorgen dat niemand zich buitengesloten voelt. Iedereen mag meedoen. Iedereen moet meedoen. Iedereen doet mee. Talenten een beetje helpen is daarbij een belangrijk aspect. Voor de talenten zelf omdat zij de mogelijkheid moeten krijgen om hun talenten te ontdekken en te benutten. Maar ook voor de stad omdat deze de voedingsbodem voor de culturele sector is, voor innovatie en voor de verbinding met nieuwe doelgroepen.

Het is geen rocket sience. Kunst en cultuur als middel gebruiken bij de integratie van nieuwkomers. Zo snel mogelijk meedoen in de stad en in de samenleving. WAT WE DOEN wil statushouders en bewoners van AZC’s onderdeel maken van de maatschappij en hun participatie in de nieuwe samenleving waarin ze terecht zijn gekomen vergroten. Niet voor niets speelt onze voorstelling ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ niet één keer, niet twee keer, maar zelfs drie keer in Rotterdam. Om precies te zijn; op 28, 29 februari en 1 maart in Theater Zuidplein. In een aantal speelsteden die we aandoen, kunnen mensen met een vluchtelingenachtergrond zich aansluiten om mee te doen in de voorstelling. En in al die steden organiseren we selectiedagen. Die voor Rotterdam is op 15 oktober in Theater Zuidplein.

Ik persoonlijk, als super-trotse Rotterdammert, ben erg blij om hier deel van te mogen maken. Mensen helpen om hun talenten te ontdekken en te presenteren, vond ik altijd al inspirerend en vooral dankbaar werk. Nu we deze reis zijn begonnen met ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ en ook mijn eigen heerlijke stad aan gaan doen, ben ik dubbel zo trots.

Met elkaar zullen we in Rotterdam vast en zeker laten zien dat je talent niet alleen voor het leven kunt krijgen. Maar ook voor je eigen stad.


Geplaatst door

Deel dit item

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.