MEEKIJKEN MET

Terug naar overzicht

05 aug 2019

WAT WE DOEN MET GRENZEN – “Een gezond asielbeleid houdt niet op bij het verstrekken van een verblijfsvergunning.”

Betaald werk is de snelste weg naar economische zelfstandigheid, integratie en meedoen in de Nederlandse samenleving. Daar zijn we het allemaal over eens. Maar Nederland worstelt nog steeds met de kansen op de arbeidsmarkt voor statushouders.

Het huidige kabinet probeert al een tijdje het midden te vinden tussen zorgzaamheid en eigen verantwoordelijkheid. Asielzoekers krijgen zo snel mogelijk taallessen. Maar het kabinet heeft ook nog een plicht om tienduizenden statushouders aan werk te helpen. De nadruk in de eerste jaren ligt nu nog op de inburgeringscursus van statushouders. Dat moet anders, adviseert de SER.

“Gemeenten moeten statushouders beter en sneller gaan helpen bij het zoeken naar werk. Ook moeten ze intensiever worden begeleid bij bijvoorbeeld taal en het vinden van hun weg in de gemeentelijke bureaucratie.” Dat schrijft de Sociaal-Economische Raad in het rapport Integratie door werk: meer kansen op werk voor nieuwkomers, dat onlangs verscheen. Dit is geen nieuwe visie. Al vaker is geadviseerd dat statushouders sneller aan de slag zouden moeten kunnen. Maar daar is meer voor nodig.

En dat vinden wij ook.  In het kader van ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’  hebben wij het impactprogramma De Karavaan bedacht en opgezet. Met als doel statushouders en bewoners van AZC’s onderdeel te maken van de maatschappij en hun participatie in de nieuwe samenleving waarin ze terecht zijn gekomen vergroten. Dit doen we niet alleen door hen te laten deelnemen aan de voorstelling, maar ook door hen via artistieke en creatieve Karavaanonderdelen in contact te brengen met sociale netwerken en werkgevers. Dit in samenwerking met maatschappelijke partners.

Per locatie zijn we bezig met het benaderen van een grote groep statushouders, asielzoekers, lokale bedrijven en maatschappelijke organisaties om samen met de artistieke partners en schouwburg deel te nemen aan de Karavaan. Tijdens dit impactprogramma doen de statushouders en asielzoekers diverse ervaringen op. Ze bouwen aan hun lokale netwerk, komen in contact met lokale ondernemers en creëren duurzame relaties. Het is de ontmoeting met organisaties en inwoners uit de omgeving van hun woonplaats die de afstand naar de Nederlandse maatschappij verkleint.

Ook werken we samen met The Buddy Film Project om statushouders aan het werk te krijgen in de culturele sector. Deze organisatie heeft een netwerk opgebouwd bestaande uit statushouders die in eigen land actief waren in de creatieve sector. Voor, maar ook achter de schermen. We stellen statushouders voor aan onze culturele partners, maar we nemen zelf ook mensen aan. Zo hebben we een aantal statushouders in dienst genomen voor verschillende functies binnen het project, als productiemedewerker, productie-assistent voor de spelersgroep of fotograaf.

De Karavaan creëert waardevolle, bijzondere en soms onverwachte ontmoetingen. Ontmoetingen tussen statushouders, bewoners van de AZC’s, theaterbezoekers, (lokale) ondernemers, bestuurders en inwoners van de steden waar de Karavaan neerstrijkt. Om de afstand te verkleinen. Om het netwerk te vergroten. Om aan de slag te kunnen.

Een gezond asielbeleid houdt namelijk niet op bij het verstrekken van een verblijfsvergunning.


Geplaatst door

Deel dit item

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.