MEEKIJKEN MET

Terug naar overzicht

10 okt 2019

WAT WE DOEN MET GRENZEN – De Koerden zijn weer de pineut en een nieuwe vluchtelingenstroom zal zich richting Europa bewegen.

Met de Turkse invasie in Noord-Syrië zal waarschijnlijk de Doos van Pandora geopend worden. Het conflict in het verscheurde Syrië zal weer oplaaien, helemaal wanneer het Syrische regeringsleger en milities er zich ook mee bemoeien. En dat betekent dat mensen weer noodgedwongen zullen moeten vluchten.

Met verbazing las ik het bericht waarin president Trump de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Syrië beargumenteerde door te zeggen dat de Koerden ook niet hielpen bij de invasie van Normandië. “Wel hebben wij de Koerden echt heel erg veel geld gegeven.” Als ‘een wereldleider’ zo een belachelijke uitspraak doet om het verraad van de Koerden te verantwoorden, dan is deze pipo ongetwijfeld ideologisch en emotioneel totaal verknipt.

Trump besloot na een telefoontje met Erdogan zijn troepen terug te trekken: ‘de Koerden hebben veel geld en materiële steun van ons gehad, maar het is tijd dat Amerika stopt met lokale stammenoorlogen’. Twee dagen later trok het Turkse leger de grens over, Noordoost-Syrië in. De Turken krijgen daarbij hulp van een aantal Arabische milities, die Turkije eerder bijstonden bij een inval in Noordwest-Syrië.

De Turkse president Erdogan zegt dat zijn troepen Syrië ingaan om een veilig gebied in te stellen waar Syrische vluchtelingen, die nu nog in Turkije verblijven, naar terug kunnen keren. ‘Operation Peace Spring’ is volgens hem gericht tegen ‘terroristen van de PKK/YPG en IS in Noord-Syrië.

De Koerden zijn boos, verdrietig en voelen zich in de steek gelaten door de Amerikanen. Ze zullen zich niet zonder slag of stoot laten verdrijven en zullen vooral vechten. Hierdoor zal hun nog steeds voortdurende strijd tegen wat er nog van IS over was, minder worden. Ook betekent dit dat de toezicht op tienduizenden (Europese) IS-strijders en – gezinnen, die nu vast zitten in Koerdische detentiekampen, verslapt. De angst is dat deze dan zullen ontsnappen en zich weer bij hun kameraden zullen voegen.

Het ziet er niet zonnig uit. Het gevolg van dat ene telefoontje van Trump kan zijn dat de geschiedenis zich zal herhalen. De Koerden zijn weer de pineut, het conflict breidt zich uit met meer burgerslachtoffers, IS die mogelijkheden ziet en een nieuwe vluchtelingenstroom die zich richting Europa zal bewegen. Dit verhaal zal, zoals vaak het geval is, alleen maar verliezers kennen.

Of is dit gewoonweg een staaltje geo-politiek?


Geplaatst door

Deel dit item

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.