MEEKIJKEN MET

Terug naar overzicht

03 apr 2019

WAT WE DOEN MET DE LIEFDE: Nassiri & Ferdinand. “ABSOLUTE SOULMATES”

In het kader van de solovoorstelling JA, van Nasrdin Dchar, ging fotograaf Marwan Magroun voor WAT WE DOEN op pad en legde negen liefdeskoppels op de gevoelige plaat vast. De koppels vertellen hierbij over hun relaties, over verschillen en hobbels en over hoe zij daarmee omgaan. Maar een foto zegt meer dan duizend woorden. Ook hier.

Het is oktober, 2015. Een vriendin speelt met de telefoon van Nassiri en heeft via de Grindr-app contact met Ferdinand. Ze vertelt Nassiri dat ze contact heeft heeft gelegd met een leuke man en dat hij nu verder aan zet is.

Daarna volgden een paar berichtjes heen en weer en zo kwamen Nassiri en Ferdinand erachter dat ze naar hetzelfde dansfestival gingen; ‘Sneeuwbal’ in Utrecht. Nassiri zou bijna niet meer gaan, maar Ferdinand wist hem over te halen en zo ontmoetten de twee elkaar voor het eerst in januari 2016. Ferdinand droeg voor het festival een ijsbeerpak en Nassiri had een wintertrui aan. Het was liefde op het eerste gezicht.

Op het festival riepen vrienden van Ferdinand al; “daar loopt de nieuwe partner van Ferdinand!” Echter, Ferdinand zat nog in een relatie. Het was voor hem heel moeilijk om te breken met zijn huidige vriend en daarbij hebben veel tranen gevloeid. Gelukkig konden ze toch als goede vrienden verder. De familie van Ferdinand schrok wel toen ze hoorden dat de relatie over was en dat er een nieuwe liefde was in het leven van Ferdinand. Maar ze namen Nassiri al snel met veel liefde op in de familie. Bij Nassiri verliep het anders. Dit had ook te maken met het feit dat zijn familie het contact had verbroken vanwege zijn seksuele geaardheid. Op zijn twee zussen na. Zijn jongste zusje zei; “Een goeie match!” De oudste zei; “Een aardige man.”

Ferdinand: “De eerste hobbels ontstonden pas na twee jaar. Achterdocht en jaloezie van de kant van Nassiri naar mij toe, kwamen voort uit verleden van Nassiri. Het vertrouwen moest groeien. Daarnaast ben ik een flapuit naar anderen, wat betreft de relatie, wat ook wat hobbels in het begin opleverde. Dit alles bij elkaar heeft tot een paar flinke confrontaties geleid, maar gelukkig overwon uiteindelijk de liefde voor elkaar.”

Nassiri: “We hebben in onze relatie met aardig wat verschillen te maken. Allereerst zijn er de culturele verschillen; Ik ben van Marokkaanse afkomst en Ferdinand van Nederlandse. Voor Ferdinand zijn mijn Marokkaanse roots een verrijking voor zijn leven; het eten, het land, de godsdienst en de ontmoetingen met de lieve en mooie mensen. Daarnaast ben ik heel praktisch en los problemen direct op, terwijl Ferdinand zaken meer op hun beloop laat. Dit was in begin best lastig, maar uiteindelijk hebben we een modus gevonden die voor beide werkt.”

De karakters van de twee geliefden zijn ook verschillend; Ferdinand die vooral voelt en extravert is en Nassiri die vooral denkt en introvert is. Ferdinand “We hebben de verschillen leren accepteren en buigen het nu juist om in iets positief. We leren juist van elkaars verschillen.”

“Onze relatie heeft ons beide veel opgeleverd en we zijn er, na alle hobbels, sterker uitgekomen. Zo zijn we onder andere veel zelfverzekerder geworden en kunnen we makkelijker praten en omgaan met gevoelens en problemen. We zijn absolute ‘soulmates’, wat zich uit in bijvoorbeeld dezelfde gedachten op hetzelfde moment. We lachen daarnaast heel veel met en om elkaar. Onze karakters zijn weliswaar verschillend, maar vullen nu elkaar juist aan.”

Hun geheim?

Ferdinand: “De belangrijkste tip die we hebben is; heb aandacht voor elkaar. De sociale media apps zijn zeer verleidelijk om mee bezig te zijn zonder aandacht te hebben voor elkaar. Erken dat de problemen echt zijn en schenk aandacht voor elkaars problemen en ga ze niet uit de weg. Neem ze serieus en geef de ander het gevoel dat ze gehoord worden.”

Nassiri vult aan: “Onderneem samen leuke dingen  en geniet van en met elkaar. Lachen met en om elkaar is heel belangrijk om de relatie leuk en luchtig te houden. Wees lief en behandel elkaar met respect.”

Nassiri heeft Stichting Pink Marrakech in het leven geroepen. Een Nederlands-Marokkaanse LGBTI community. Dit heeft hij gedaan om gelijkgestemden een plek en een stem te geven. “Zodat ze zich vrij kunnen en mogen voelen. Het is een plek waar niemand een oordeel over je heeft.”


Geplaatst door

Deel dit item

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.