MEEKIJKEN MET

Terug naar overzicht

30 mei 2019

WAT WE DOEN MET DE LIEFDE: Trouwambtenaar Nasrdin Dchar

Ik kan bijna met volle zekerheid zeggen dat u nooit getuige bent geweest van een theatervoorstelling over de liefde waarbij, meteen na de voorstelling, twee mensen op het podium in de echt werden verbonden. Door Nasrdin Dchar. Nee, natuurlijk heeft u dat nooit mee gemaakt. Maar dat is wel wat komende zondag in de Kleine Komedie in Amsterdam gaat gebeuren.

Het begon allemaal een paar maanden geleden in ons kantoortje. Het team van WAT WE DOEN bedacht toen dat “het wel grappig en ludiek zou zijn als Nasrdin Dchar een bruidspaar zou trouwen.”

De voorstelling JA! ging op Valentijnsdag in première in de Stadsschouwburg Amsterdam. Het is een persoonlijke solovoorstelling, net als de twee vorige monologen van Nasrdin Dchar;  Oumi (over zijn moeder) en Dad (over zijn vader en het vaderschap). In JA reflecteert Nasrdin op zijn relatie met zijn vrouw. Tussen de avond dat zij elkaar ontmoetten en dat ze trouwden, zat vijftien jaar. Waarom heeft het zo lang geduurd als hij bij de eerste kennismaking al weet dat zij de ware is?

Wat vooral grappig bedoeld was, ontpopte zich in een maandenlange serieuze operatie waar je U tegen zegt. Want er kwam aardig wat bij kijken. Allereerst moest onderzocht worden in hoeverre iemand een ander kon trouwen zonder trouwambtenaar te zijn. Nou, dat kon. Als BABS zijnde kun je tijdelijk voor trouwambtenaar spelen. En dat zag Nasrdin wel zitten. Een BABS is een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Eerst moest een verzoek ingediend worden bij de afdeling Burgerzaken. Daarnaast moest een bewijs van goed gedrag inleveren, de zogenaamde VOG.  Toen de aanvraag goedgekeurd werd, moest Nasrdin door de rechter worden beëdigd om voor één dag BABS te zijn.

Ondertussen riepen we stelletjes op om zich aan te melden, middels een YouTube filmpje van één minuut waarin ze vertellen waarom zij graag door Nasrdin getrouwd wilden worden. Er waren leuke, grappige, ontroerende en gekke inzendingen en niemand anders dan Nasrdin zelf, mocht het winnende koppel selecteren. Dat werden de Vlaardingers Robin en Meddy.

En zo zaten we op een vrijdagmiddag aan de keukentafel van onze artistieke leider, tevens regisseur van JA, Floris van Delft. Het team van WAT WE DOEN, Nasrdin Dchar, een heuse weddingplanner en…Robin en Meddy. Het was een serieuze zaak. Want de bruiloft moest tot in details besproken worden. De bloemen, de muziek, de geloften, wel of geen confetti, de opkomst van de bruid in de theaterzaal, het licht, de getuigen, de bloemenmeisjes én het bruidsmeisje. Alles werd besproken aan die keukentafel.

En nu, nu gaat het echt gebeuren. Op 2 juni sluit Nasrdin zijn tournee af met een echte bruiloft in De Kleine Komedie. Op het podium staan dan Robin en Meddy tegenover trouwambtenaar Nasrdin, die hen het JA woord tegen elkaar zal laten zeggen.

Robin en Meddy leerden elkaar 4 jaar geleden kennen, toen ze beide lid werden van een studenten toneelvereniging. Ze kenden elkaar toen niet, maar werden samen geplaatst in hun eerste auditie scene. “Hou je van me?” was haar allereerste zin die ze tegen hem uitsprak. “Natuurlijk hou ik van je” antwoordde hij.

Wordt vervolgd.    (eerst gaan we naar een bruiloft!)

 

 


Geplaatst door

Deel dit item

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.