TOEN WIJ VAN ROTTERDAM VERTROKKEN

In 2015 en in 2017 speelde Toen wij van Rotterdam vertrokken in twee compleet uitverkochte reeksen. Een voorstelling met het publiek op een boot die zeven kilometer lang vaart terwijl op de kades de acteurs spelen, zingen en dansen. Toen wij van Rotterdam vertrokken vertelt het verhaal van vijf mensen die op het punt staan hun leven een nieuwe wending te geven. Een bootvluchteling, een oude kapitein, een agent van de havenpolitie, de strateeg van het Havenbedrijf en de dochter van een havenbaron. Toen wij van Rotterdam vertrokken is een coproductie met Maas theater en dans.

Meer informatie

Je stapt op een boot en met Delfshaven als decor ontmoet je al varend vijf mensen uit de Rotterdamse haven. Op de kades zie je hen op een beslissende dag in hun leven. Hoe verder je vaart, hoe meer hun levens met elkaar verknoopt lijken te raken. Allemaal proberen ze er het beste van te maken. Ben je in staat om je leven te sturen? Of heb je het niet zelf in de hand? Toen wij van Rotterdam vertrokken gaat over de maakbaarheid van de toekomst en de kracht van het lot. In de haven ligt de toekomst aan je voeten en jij kan ervan maken wat je wilt. Of toch niet?

Toen wij van Rotterdam vertrokken is gebaseerd op gesprekken met mensen en bedrijven uit Delfshaven.

 

Voor een indruk

Trailer

De publieksreacties

Interview met Floris bij de VPRO

Liedje ‘Toen wij van Rotterdam vertrokken’

 

Zilveren Krekel
Toen wij van Rotterdam vertrokken ontving in 2016 een Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende jeugdproductie.

Credits

Coproductie

Maas theater en dans

Regie / tekst

Floris van Delft

Regie-assistent

Chyramain van Kempen

Spel 

Anne Prakke, Dionisio Matias, Jaike Belfor, Simon Heijmans, Laurien van Rijswijk, Carmen Pereira Stolle en stagiairs van de MBO theaterschool van Hofplein Rotterdam: Aldaïr Pieters, Britt Buntenbach, Fabienne Strooband, Rick van Werd, Tijn Panis, Ghislaine van IJperen, Gwendolyn Gomes, Mea-ly Verhoef

Research / dramaturgie

Wieke ten Cate

Kostuums

Sara Hakkenberg

Geluidsontwerp

Frans Baudoin

Beeld

Lenny Oosterwijk

Fotografie

Phile Deprez

Video

Huub Laurens

Partner

MBO Theaterschool van Hofplein Rotterdam

Deze bijzondere voorstelling is mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van: Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Janivo Stichting, Van Leeuwen Van Lignac Stichting, Gravin van Bylandt Stichting, Rotterdam Festivals (2015). In 2017 is de reprise mede mogelijk gemaakt door Van Leeuwen van Lignac Stichting en Stichting ’t Trekpaert, Deltaport donatiefonds.

Met dank aan: Maritiem Museum, Waterbus, Hanneke te Niet (Havenbedrijf Rotterdam), Chantal van Rooijen (Stadsontwikkeling Rotterdam), Mart Elderkamp en Jerry Oosterveen (Hoofden Maritiem Stadsbeheer Gemeente Rotterdam), Diede de Leeuw en Ron Buitelaar, Waterscouting vereniging J.c.J. van Speyk en alle omwonenden van de Spangensekade en Aelbrechtskade.

In de pers

  • “Floris van Delft ontving een Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende jeugdproductie. De jury: “Toen wij uit Rotterdam vertrokken is meer dan een fraaie locatievoorstelling met indrukwekkende logistiek, politiek spel en aardse dans. Regisseur Floris van Delft vertelt een belangrijk, actueel verhaal, waarin hij de confronterende vluchtelingenproblematiek slinks verbindt met moderne ontwikkelingen in de Rotterdamse haven. Community-theater, in de ware geest van het woord: interfererend met en uitstijgend boven het leven van alledag.” ”

  • VSCD Jeugdtheater Jury (bekijk recensie)

  • “Magnifieke vaarvoorstelling (…) Een heerlijke beleving”

  • Metro Rotterdam (bekijk recensie)

  • “Toen wij van Rotterdam vertrokken is een zeer gelukkig makende theaterervaring.”

  • Loek Zonneveld, Theaterkrant (bekijk recensie)

  • “Het spel van acteurs en dansers trekt als een film op de wal aan je voorbij en interfereert fraai met alledaagse voorbijgangers.”

  • Annette Embrachts, de Volkskrant (bekijk recensie)

  • “Buitengewone locatievoorstelling (…) razend knap.”

  • NRC Handelsblad (bekijk recensie)

Actueel

Voor deze voorstelling hebben we uitgebreid onderzoek gedaan. In dit onderzoek kwamen we zo veel interessante, grappige of mooie dingen tegen dat we dat niet allemaal kwijt konden in de voorstelling. Daarom leggen we hier een klein archief aan met artikelen, foto’s en kleine verslagen van bijzondere ontmoetingen die we hebben gehad. Als er in ons onderzoek dingen ontbreken horen we dat graag via info@watwedoen.nl.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.