OM DES GEWETENS WILLE

Op verschillende plekken in Europa krijgt de politiek meer invloed op de rechtspraak. In Nederland gaan ook geluiden op of rechters ontslagen moeten kunnen worden. Of dat er standaardstraffen moeten komen, zodat een rechter het niet meer zelf kan bepalen. Op basis van een bekende rechtszaak uit de Tweede Wereldoorlog maken we een voorstelling voor de rechters en officieren van justitie in Noord-Nederland.

Meer informatie

Het gerechtshof in Leeuwarden draait in 1943 een straf terug voor een dief, van negen maanden tot vier maanden, exact de lengte van het voorarrest, waardoor de man meteen vrij komt. De rechters willen niemand naar ‘Kamp Erica’ sturen, waar de Duitse bezetter een onmenselijk regime hanteert. De rechters worden door de bezetter op staande voet ontslagen wegens grof plichtsverzuim.

Op basis van deze rechtszaak springen we de toekomst in. In een Nederland over twintig jaar probeert de politiek steeds meer invloed te krijgen op de rechtspraak. Een rechtszaak begint simpel, maar al snel worden de vragen steeds ingewikkelder. En moet het publiek bepalen of ze nog wel mee willen gaan, of dat ze het niet meer kunnen ‘om des gewetens wille’.

Lees hieronder het veslag van Jesse dat hij over de voorstelling in de rechtbank maakte.

Credits

Regie / tekst
Floris van Delft

Acteurs
Nhung Dam
Arend Brandligt
Howard van Dodemont

Met dank aan
Ank van Eekelen, Jan van der Groen, Rolf de Groot, Rino Verpalen en Fred van der Winkel

Fotografie
Ruben van Vliet

Onderzoek

Naar de rechtspraak doen we uitgebreid onderzoek. In dit onderzoek komen we zo veel interessante, grappige of mooie dingen tegen dat we dat vaak niet allemaal kwijt kunnen in een voorstelling of een van onze andere activiteiten. Daarom leggen we hier een klein archief aan met artikelen, foto’s en kleine verslagen van bijzondere ontmoetingen die we hebben gehad. Als er in ons onderzoek dingen ontbreken horen we dat graag via info@watwedoen.nl.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.