19 aug 2022

Tweede aflevering ‘Angry Young Men, de podcast’ over de rol van sociale media en groepsdruk!

Zit u er klaar voor? Nee? Dan zou ik nu lekker achterover leunen want hier is aflevering twee van ‘Angry Young Men, de podcast’. In de zesdelige serie lichten de jongeren het onderwerp ‘veiligheid en onveiligheid’ uit, vanuit hun eigen perspectief. In deze aflevering legt criminoloog Robby Roks wat de rol van groepsdruk en sociale media kan zijn als het gaat om geweld onder jongeren, vertelt Mo, sociaal beheerder bij welzijnsorganisatie SOL, hoe hij met de jongeren in de Afrikaanderwijk omgaat en spreken we wijkagent Corine over de voorstelling en de gelijkenissen die zij in de praktijk ervaart. Ook gaan Walid en Adem met elkaar in conclaaf en stellen elkaar de vraag: “Wanneer zou jij iets crimineels doen en waarom?”

Iedereen heeft dat gevoel weleens. Dat je heerlijk ergens in het buitenland aan het genieten bent, maar zo tegen het einde van je welverdiende vakantie, je eigenlijk zo snel mogelijk weer thuis wilt zijn. Ook ik had dat dat gevoel deze zomer en de reden was dat ik, na een zomerstop van vier weken, weer aan de slag kon met ‘onze jongeren’. Ja, ik heb die jongens en meiden gemist. Dat kun je wel zeggen.

BIJZONDERE GASTEN

Voor de zomervakantie hebben we de voorstelling nog een paar keer gespeeld in Rotterdam én ook tijdens het Over het IJ festival in Amsterdam. En de jongerengroep was er ook bij. De performancegroep voerde prachtige solo acts op en de mediagroep had weer interessante gesprekken gevoerd, met elkaar én met bijzondere gasten. En niet de minste.

OUDERS

Mo is een bekende in de Afrikaanderwijk. Al jaren is hij meestal de eerste die je ziet wanneer je Huis van de Wijk ’t Klooster binnen wandelt. Met een grote glimlach is hij het ook vaak die de jongeren uit de wijk aanspreekt, met ze dolt of streng corrigeert. Mo vertelt aan onze reporters waar de oplossingen liggen als het gaat om criminaliteit onder Rotterdamse jongeren. Zo vindt hij bijvoorbeeld de rol van ouders heel belangrijk.

GELIJKENISSEN

Wijkagent Corine is nog niet zo lang in de wijk werkzaam, maar kent al aardig wat jongeren. En jongeren weten haar ook te vinden. Nadat ze eerst, met engelengeduld, voor de deur van ’t Klooster een groepje jongeren de waarheid moest vertellen over hoe ze zich gedroegen, kon ze eindelijk onze sterreporters te woord staan. Wat haar opvalt is dat er veel gelijkenissen zijn tussen wat je in de voorstelling ziet en wat zij in de praktijk ervaart.

DE ROL VAN SOCIALE MEDIA EN GROEPSDRUK

Naast Corine en Mo, spraken we ook criminoloog Robby Roks; verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij promoveerde in 2016 met zijn onderzoek naar de Haagse Crips, een ‘gang’ die in veel aspecten lijkt op de Amerikaanse gangs die we kennen uit de media. Ook onderzocht hij, in opdracht van de Gemeente Rotterdam, hoe de Rotterdamse drillrapcultuur eruitziet, en wat de rol is van sociale media.

Veel luisterplezier en wie weet, tot in het theater. Want op 2 september beleven we de landelijke première van Angry Young Men in Zwolle en daarna toeren we door heel het land. En de jongeren, zowel de performancegroep, als de mediagroep, reizen uiteraard mee!

De podcastserie is onderdeel van onze jongeren contextprogramma rondom de theatervoorstelling ‘Angry Young Men’. Deze spannende combinatie van hiphop en theater, gemaakt in samenwerking met de Rotterdamse hiphopartiest Winne, gaat over een onderwerp dat hoog op ieders agenda staat: jongeren die opgroeien aan de onderkant van de samenleving. Over de veiligheid van de samenleving en de moeite die die samenleving moet doen om jongeren in veiligheid te laten opgroeien. Kijk voor meer informatie en voor de speellijst op www.watwedoen.nl

 


Geplaatst door

Deel dit item

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.