MEEKIJKEN MET

Terug naar overzicht

05 feb 2024

Brief van Floris – Januari 2024

Alle goeds voor dit jaar! Wordt het een spannend jaar? Gaat dit jaar bepalend worden voor de komende jaren? Voor ons wel, omdat we dit jaar gaan horen of we weer voor vier jaar subsidie gaan krijgen. En dat maakt de start van dit jaar gelijk dubbel. Want we zijn de aanvraag daarvoor aan het afmaken en dus bezig met kijken tot aan 2028. Tegelijkertijd ben ik ook aan het repeteren met Mensen zoals jij en kan eigenlijk niet veel verder kijken dan de pre-première op 17 februari in Theater Rotterdam. En eerlijk gezegd, soms niet verder dan de volgende scene die vorm nodig heeft.

Het repeteren is ongelooflijk leuk. Met de acteurs, Sigrid, Imanuelle, Juan en Simon, zijn we bij het begin van het stuk begonnen en werken elke dag aan een aantal scènes. Ik hou van deze fase omdat er nog geen slechte ideeën zijn. Alles is onderzoek en alles kan nog. Dus verzinnen we elke dag nieuwe dingen en proberen die uit. Vandaag bijvoorbeeld hoe Juan van de dokter in Opa kan veranderen zonder dat hij afgaat en zonder dat hij een hele verkleding doet. Wil je weten hoe hij dat doet? Bekijk hier de speellijst en haal alvast je kaartjes.

Het is bijzonder om dit stuk dat zo persoonlijk is langzaam tot leven te zien komen. En ook verfrissend om met acteurs te werken die bijna niets van mijn persoonlijke geschiedenis afweten, maar wel ‘aan’ gaan van de tekst. Daardoor wordt het nog veel meer een toneelstuk en dat is precies wat het is. Het is niet mijn familiegeschiedenis, maar een voorstelling over de kracht van zwijgen binnen families. De acteurs weten bijvoorbeeld ook niet wat echt uit mijn eigen familiegeschiedenis komt, wat uit onderzoek en wat uit mijn duim.


Eerste lezing van Mensen zoals jij | Foto: WAT WE DOEN

 

Tegelijkertijd geloof ik nog wel heel erg in de kracht van praten en wel persoonlijke dingen delen. Daarom loopt er naast de voorstelling een traject onder de naam Match My Story, waarin we een videobrief maken met filmpjes van allerlei mensen over momenten waarop er wel gepraat werd en wat er toen veranderde. Hopelijk inspireren die video’s genoeg om mensen te helpen zelf de stap te nemen. Als je ook iets wil vertellen, klik hier om te kijken hoe je mee kan doen.

En als je geen zin hebt om te wachten op de voorstelling hebben we ook nog een avond samen met Verhalenhuis Bèlvédère, waarop we eigen verhalen vermengen met stukjes uit de voorstelling en muziek. Houd alvast donderdagavond 8 februari vrij. Wil je erbij zijn? Mail ons naar info@watwedoen.nl.

Dan nog even iets heel anders. Sinds voor de Kerst werken we samen met filmregisseur Julius Ponten en het RIEC Amstelland aan de Podcast Tussen kunst en misdaad. Daarin gaan elke keer een kunstenaar en een wetenschapper met elkaar in gesprek over wat kunst betekent en bijdraagt aan de misdaadbestrijding. Op 31 januari trappen we af met de eerste aflevering met daarin Ashar Medina, creative producer van Mocro Maffia en René de Beukelaar, hoofdofficier van justitie in Amsterdam. Luister vooral mee via deze link.

Heb nog een goede start van het jaar en ik hoop je bij een van de voorstellingen te zien.

 

Hartelijk,
Floris


Geplaatst door

Deel dit item

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van WAT WE DOEN, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Dan stuurt Floris je af en toe een brief over wat we doen en waarom.