Het repeteren is ongelooflijk leuk. Met de acteurs, Sigrid, Imanuelle, Juan en Simon, zijn we bij het begin van het stuk begonnen en werken elke dag aan een aantal scènes. Ik hou van deze fase omdat er nog geen slechte ideeën zijn. Alles is onderzoek en alles kan nog. Dus verzinnen we elke dag nieuwe dingen en proberen die uit. Vandaag bijvoorbeeld hoe Juan van de dokter in Opa kan veranderen zonder dat hij afgaat en zonder dat hij een hele verkleding doet. Wil je weten hoe hij dat doet? Bekijk hier de speellijst en haal alvast je kaartjes.
Het is bijzonder om dit stuk dat zo persoonlijk is langzaam tot leven te zien komen. En ook verfrissend om met acteurs te werken die bijna niets van mijn persoonlijke geschiedenis afweten, maar wel ‘aan’ gaan van de tekst. Daardoor wordt het nog veel meer een toneelstuk en dat is precies wat het is. Het is niet mijn familiegeschiedenis, maar een voorstelling over de kracht van zwijgen binnen families. De acteurs weten bijvoorbeeld ook niet wat echt uit mijn eigen familiegeschiedenis komt, wat uit onderzoek en wat uit mijn duim.
Eerste lezing van Mensen zoals jij | Foto: WAT WE DOEN
Tegelijkertijd geloof ik nog wel heel erg in de kracht van praten en wel persoonlijke dingen delen. Daarom loopt er naast de voorstelling een traject onder de naam Match My Story, waarin we een videobrief maken met filmpjes van allerlei mensen over momenten waarop er wel gepraat werd en wat er toen veranderde. Hopelijk inspireren die video’s genoeg om mensen te helpen zelf de stap te nemen. Als je ook iets wil vertellen, klik hier om te kijken hoe je mee kan doen.
En als je geen zin hebt om te wachten op de voorstelling hebben we ook nog een avond samen met Verhalenhuis Bèlvédère, waarop we eigen verhalen vermengen met stukjes uit de voorstelling en muziek. Houd alvast donderdagavond 8 februari vrij. Wil je erbij zijn? Mail ons naar info@watwedoen.nl.
Dan nog even iets heel anders. Sinds voor de Kerst werken we samen met filmregisseur Julius Ponten en het RIEC Amstelland aan de Podcast Tussen kunst en misdaad. Daarin gaan elke keer een kunstenaar en een wetenschapper met elkaar in gesprek over wat kunst betekent en bijdraagt aan de misdaadbestrijding. Op 31 januari trappen we af met de eerste aflevering met daarin Ashar Medina, creative producer van Mocro Maffia en René de Beukelaar, hoofdofficier van justitie in Amsterdam. Luister vooral mee via deze link.
Heb nog een goede start van het jaar en ik hoop je bij een van de voorstellingen te zien.
Hartelijk,
Floris